Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Regii și reginele României

Regii și reginele României
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

Carol I, Ferdinand I, Carol II şi Mihai I sunt cei patru regi ai României care s-au perindat pe tron timp de aproape un secol, între 1866 şi 1947, anul în care România a fost declarată republică. Zilele acestea, odată cu vestea trecerii în nefiinţă a Reginei Ana, soţia regelui Mihai I, se mai încheie o pagină din istoria deloc uşoară a regalităţii româneşti.

Pentru cei pasionaţi de istoria monarhiei româneşti, iată o scurtă cronologie a monarhiei în ţară noastră:

Carol I

Carol I de Hohenzollern, principe de origine germană, a primit titlul de alteţă-regală şi a devenit Regele Carol I care a domnit între 1839 – 1914. Carol I este întemeietorul Dinastiei Române şi a fost ales dintre principii Europei pentru a urca pe Tronul ţării şi a consolida unirea celor două Principate, Moldova şi Ţară Românească. Caro I s-a căsătorit, în 1869, cu Elisabeta de Wied, devenită Regina Elisabeta. Singura lor fiica, Maria, a murit la numai 3 ani, iar cel care i-a urmat lui Carol I la Tron a fost nepotul său, Ferdinand.

Ferdinand I

Ferdinand I a fost încoronat Rege al tuturor românilor. Ferdinand I a rămas în istorie pentru că a trecut peste originea sa germană, şi a respectat dorinţa de unitate a poporului său, în timpul Primului Război Mondial. În timpul domniei lui Ferdinand I s-a trecut la sufragiul universal, a fost adoptată constituţia modernă din 1923 şi s-a făcut reforma agrară.

S-a căsătorit la 29 decembrie 1892 cu principesa Maria. Succesorul său la tron a fost Carol II, cel mai controversat monarh al României, şi tot în timpul lui Ferdinand I a izbucnit şi “criza dinastică”, provocată de renunţarea principelui Carol la drepturile sale de succesiune. Atunci, Ferdinand l-a exclus pe Carol II din Casa Regală a României şi l-a numit moştenitor regal pe fiul acestuia, principele Mihai. Prima domnie a lui Mihai a fost sub regenţă, acesta fiind minor.

Carol II

Carol ÎI a renunţat de mai multe ori la Tron în favoarea unor poveşti de dragoste pe care Casa Regală nu a putut să le accepte. În martie 1921, Carol II s-a căsătorit cu principesa Elena a Greciei şi au avut împreună un fiu, pe Mihai. Regele Mihai a moştenit tronul la moartea regelui Ferdinand, în 1927.

Mihai I

Mihai I s-a născut pe 25 octombrie 1921, la Sinaia şi a fost rege al României între 20 iulie 1927 şi 8 iunie 1930, precum şi între 6 septembrie 1940 şi 30 decembrie 1947. Prima domnie a regelui Mihai a început în 1927, după moartea bunicului său, Ferdinand I. Atunci, Mihai avea doar 6 ani şi a fost tutelat de Regenţă, condusă de Principele Nicolae al României, unchiul său.

A doua oară a urcat pe tron la 6 septembrie 1940 şi a devenit Regele Mihai I. În timpulu războiului, Regele nu a fost de acord ca Armata Română să înainteze în interiorul URSS, alături de armata Germaniei naziste şi hotărât trecerea în tabăra aliaţilor săi tradiţionali.

Din 1944, Regele Mihai I s-a opus instaurării regimului comunist, însă în cele din urmă a fost obligat să abdice, lucru care s-a întâmplat în 30 decembrie 1947. Mihai I a plecat în exil, dar nu a încetat să lupte pentru ţara sa.

Mihai I s-a căsătorit cu principesa Ana de Bourbon-Parma şi s-au stabilit, după mai multe peregrinări la Versoix, în Elveţia. Cei doi au avut cinci fiice, principesele Margareta, Elena, Irina, Sofia şi Maria.  La 30 decembrie 2007, ziua în care s-au împlinit 60 de ani de la abdicarea forțată a regelui Mihai, principesa Margareta a fost desemnată moștenitoare a tronului, cu titlurile de „Principesă Moștenitoare a României” și de „Custode al Coroanei României“, printr-un act care are o însemnătate simbolică.

Sursa foto: Facebook.com/ Familia Regala a Romaniei

Articole interesante

Lasa un comentariu