Carol I, Ferdinand I, Carol II şi Mihai I sunt cei patru regi ai României care s-au perindat pe tron timp de aproape un secol, între 1866 şi 1947, anul în care România a fost declarată republică. Zilele acestea, odată cu vestea trecerii în nefiinţă a Reginei Ana, soţia regelui Mihai I, se mai încheie o pagină din istoria deloc uşoară a regalităţii româneşti.
Pentru cei pasionaţi de istoria monarhiei româneşti, iată o scurtă cronologie a monarhiei în ţară noastră:
Carol I
Carol I de Hohenzollern, principe de origine germană, a primit titlul de alteţă-regală şi a devenit Regele Carol I care a domnit între 1839 – 1914. Carol I este întemeietorul Dinastiei Române şi a fost ales dintre principii Europei pentru a urca pe Tronul ţării şi a consolida unirea celor două Principate, Moldova şi Ţară Românească. Caro I s-a căsătorit, în 1869, cu Elisabeta de Wied, devenită Regina Elisabeta. Singura lor fiica, Maria, a murit la numai 3 ani, iar cel care i-a urmat lui Carol I la Tron a fost nepotul său, Ferdinand.
Ferdinand I
Ferdinand I a fost încoronat Rege al tuturor românilor. Ferdinand I a rămas în istorie pentru că a trecut peste originea sa germană, şi a respectat dorinţa de unitate a poporului său, în timpul Primului Război Mondial. În timpul domniei lui Ferdinand I s-a trecut la sufragiul universal, a fost adoptată constituţia modernă din 1923 şi s-a făcut reforma agrară.
S-a căsătorit la 29 decembrie 1892 cu principesa Maria. Succesorul său la tron a fost Carol II, cel mai controversat monarh al României, şi tot în timpul lui Ferdinand I a izbucnit şi “criza dinastică”, provocată de renunţarea principelui Carol la drepturile sale de succesiune. Atunci, Ferdinand l-a exclus pe Carol II din Casa Regală a României şi l-a numit moştenitor regal pe fiul acestuia, principele Mihai. Prima domnie a lui Mihai a fost sub regenţă, acesta fiind minor.
Carol II
Carol ÎI a renunţat de mai multe ori la Tron în favoarea unor poveşti de dragoste pe care Casa Regală nu a putut să le accepte. În martie 1921, Carol II s-a căsătorit cu principesa Elena a Greciei şi au avut împreună un fiu, pe Mihai. Regele Mihai a moştenit tronul la moartea regelui Ferdinand, în 1927.
Mihai I
Mihai I s-a născut pe 25 octombrie 1921, la Sinaia şi a fost rege al României între 20 iulie 1927 şi 8 iunie 1930, precum şi între 6 septembrie 1940 şi 30 decembrie 1947. Prima domnie a regelui Mihai a început în 1927, după moartea bunicului său, Ferdinand I. Atunci, Mihai avea doar 6 ani şi a fost tutelat de Regenţă, condusă de Principele Nicolae al României, unchiul său.
A doua oară a urcat pe tron la 6 septembrie 1940 şi a devenit Regele Mihai I. În timpulu războiului, Regele nu a fost de acord ca Armata Română să înainteze în interiorul URSS, alături de armata Germaniei naziste şi hotărât trecerea în tabăra aliaţilor săi tradiţionali.
Din 1944, Regele Mihai I s-a opus instaurării regimului comunist, însă în cele din urmă a fost obligat să abdice, lucru care s-a întâmplat în 30 decembrie 1947. Mihai I a plecat în exil, dar nu a încetat să lupte pentru ţara sa.
Mihai I s-a căsătorit cu principesa Ana de Bourbon-Parma şi s-au stabilit, după mai multe peregrinări la Versoix, în Elveţia. Cei doi au avut cinci fiice, principesele Margareta, Elena, Irina, Sofia şi Maria. La 30 decembrie 2007, ziua în care s-au împlinit 60 de ani de la abdicarea forțată a regelui Mihai, principesa Margareta a fost desemnată moștenitoare a tronului, cu titlurile de „Principesă Moștenitoare a României” și de „Custode al Coroanei României“, printr-un act care are o însemnătate simbolică.
Sursa foto: Facebook.com/ Familia Regala a Romaniei
Lasa un comentariu