Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Padurea pietrificata ( Petrified forest )

Padurea pietrificata ( Petrified forest )
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

PĂDUREA PIETRIFICATĂ(PETRIFIED FOREST), cea mai mare pădure pietrificată (381 km2). Se află situată în statul Arizona, din V S.U.A., iar aici în SE renumitului Deşert Pictat (Painted Desert). Pădurea Pietrificată este o pădure adevărată, cândva verde şi foşnitoare, care a fost fosilizată în timpurile geologice.

Arborii pietrificaţi nu s-au născut, n-au trăit şi n-au murit pe locul unde se găsesc astăzi, ci au fost căraţi de la mare distanţă, o dată cu aluviunile. Ca dovadă trunchiurile sunt ciuntite, lipsindu-le ramurile, rădăcinile şi o mare parte din scoarţă. O dovadă în plus o constituie faptul că nu s-a găsit nici o urmă fosilă a frunzelor lor, în timp ce peste 30 de specii de plante foarte fragile, care trăiau în regiunile mlăştinoase ale acestei epoci, au fost
găsite fosilizate.

De altfel, în urmă cu vreo 170 de milioane de ani, toată partea nord-estică a Arizonei, astăzi atât de aridă, era o întinsă câmpie mlăştinoasă în care debuşau numeroşi torenţi vijelioşi care, pe lângă mari cantităţi de aluviuni şi roci de origine vulcanică, transportau şi un mare număr de arbori prăbuşiţi de violenţa torenţilor, dând astfel naştere unor depozite de peste 150 m grosime.

Procesul de pietrificare s-a desfăşurat în felul următor: în condiţii obişnuite lemnul acumulat în acest fel s-ar fi transformat în cărbune dar, datorită sărurilor minerale în care a predominat siliciul, lemnul s-a impregnat, mineralizându-se. Ca urmare, ipoteza cea mai plauzibilă pare a fi cea a infiltraţiei apei cu săruri minerale care au înlocuit aerul aflat în spaţiile din ţesutul lemnos. Cel care a contribuit în cea mai mare măsură la pietrificare a fost, în acest caz, oxidul de siliciu, a cărui culoare, albă la început, a fost alterată apoi de diferiţi alţi oxizi, în roşu, brun şi galben, cu o splendidă gamă de nuanţe. Combinaţia de diferite săruri a dat naştere unui adevărat curcubeu, specific pădurilor pietrificate din Arizona. în unele cazuri, înlocuirea este perfectă, încât atât structura internă, cât şi cea externă sunt perfect reprezentate.

Citește și:   Superlative geografice : Continente, delte si ghetari

Ulterior, pădurea a fost acoperită de un strat de sedimente roşii şi galbene, dar vântul şi apa le-au înlăturat dezvelind ceea ce se vede astăzi. In unele cazuri, amintiţii factori au făcut ca anumiţi arbori să rămână sprijiniţi numai la capete, renumit în acest sens fiind arborele pietrificat cunoscut sub numele de „Podul de Agat”, lung de nu mai puţin de 35 m şi care reprezintă una dintre marile atracţii ale pădurii din Arizona.

Pădurea Pietrificată din Arizona cuprinde, de fapt, patru areale de vechi păduri adevărate, pietrificate ca urmare a procesului amintit, respectiv Blue Mesa Forest (Pădurea Platoului Albastru), Jasper Forest (Pădurea de Jasp; jaspul fiind o piatră semipreţioasă, variat colorată), Crystal Forest (Pădurea de Cristal) şi Rainbow Forest (Pădurea Curcubeului). In plus, în zonă se află şi Black Forest (Pădurea Neagră), un areal de badlands-uri, de coline modelate de apă şi vânt, culminând cu stânca Pilot Rock (1 900 m). De asemenea, există alte stânci pitoreşti, între care Nevvspaper Rock (Stânca Ziar), precum şi vechi ruine pueblo, îndeosebi cele din punctul cunoscut sub numele de Puerco Indian Ruins – după numele râului în apropierea căruia se află.

Citește și:   Superlative geografice : Parcuri nationale,pasuri,paduri,pesteri si podisuri

Pădurea Pietrificata este Parc Naţional, din anul 1962, mai înainte, timp de 56 ani, având statut de monument naţional. Zona a rămas aproape necunoscută până spre sfârşitul secolului al XlX-lea, când este cercetată (între anii 1878-1883), deşi primul raport în care a fost descrisă datează de la mijlocul aceluiaşi secol (1851), fiind făcut de locotenentul Lorenzo Sitgreaves.

În fapt, Pădurea Pietrificata reprezintă doar un mic petec al unei zone foarte aparte, cunsocută sub numele de Deşertul Pictat (Painted Desert), desfăşurată (pe cea 500 km lungime şi 25-80 km lăţime) de-a lungul malului nordic al lui Little Colorado, cursul superior al fluviului nord-american Colorado.

( după S. Neguţ, I. Nicolae- Enciclopedia recordurilor geografice )

Articole interesante

1 comentariu

  1. Articolul este foarte interesant si am aflat lucruri noi. Sper sa mai publicati niste articole interesante.

Lasa un comentariu