Am incercat sa fac o data substitutia t=x-2pi si mi-a rezultat(deoarece functia e para):
am mai facut o substituie t=x-pi si mi-a rezultat:
In sfarsit am mai facut o substituie t=x-pi/2 ca sa ajung la intervalul pe care e definit tangenta:
de aici am incercat sa fac acea bine cunoscuta substitutie tg(x/2)=t..insa nu am ajuns la rezultatul din carte adica
Gresesc undeva? Multumesc!
Standard, se face substitutia tg(x/2)=t din start, se obtine expresia formală a primitivei, valabilă însă doar pe intervale unde are sens tg(x/2).
Astfel, trebuie calculate diverse constante pe (0,pi),(pi,3pi), etc.
Alternativ (oarecum la fel de complicat) poti folosi abordarea de aici:![](http://pro-didactica.ro/forum/index.php ... 14&start=0)
Până aici nu ai gresit nimic; toate cele 4 integrale conduc la acelasi rezultat
. Trebuie doar să le finalizezi.
![Rendered by QuickLaTeX.com 4\int_{-\frac{\pi }{2}}^{\frac{\pi }{2}}\frac{1}{5+4\sin x}dx=4\int_{-1}^1\frac{1}{5+\frac{8t}{1+t^2}}\cdot \frac{2}{1+t^2}dt=8\int_{-1}^{1}\frac{1}{5t^2+8t+5}dt=\\=\frac{8}{5}\int_{-1}^{1}\frac{1}{(t+\frac{4}{5})^2+(\frac{3}{5})^2}dt=\frac{8}{5}\cdot \frac{5}{3}arctg\frac{5t+4}{3}|_{-1}^1=\frac{8}{3}(arctg3+arctg\frac{1}{3})=\\=\frac{8}{3}(arctg3+arcctg3)=\frac{8}{3}\cdot \frac{\pi }{2}=\frac{4\pi }{3}.](https://anidescoala.ro/wp-content/ql-cache/quicklatex.com-6b08643b73e9af0f50526c7139766f00_l3.png)
Astfel ultima integrală se scrie
O să abordez si a doua integrală, care rezultă din prima datorită perioadei 2pi a functiei de sub integrală.
este continuă pe
, deducem că ea admite primitive pe acest interval
este o asemenea primitivă.
este o primitivă a functiei f,
pentru orice x, atât din (-pi; pi), cât si din (pi; 3pi).
![Rendered by QuickLaTeX.com Pentru\;x\in (-\pi ;\pi ):\;G(x)=\frac{2}{3}arctg\frac{tg\frac{u}{2}}{3}|_{\pi -0}^{x}=\frac{2}{3}arctg\frac{tg\frac{x}{2}}{3}-\lim_{u\to \pi \\u<\pi }\frac{2}{3}arctg\frac{tg\frac{u}{2}}{3}=\\=\frac{2}{3}arctg\frac{tg\frac{x}{2}}{3}-\lim_{y\to \infty }\frac{2}{3}arctgy=\frac{2}{3}arctg\frac{tg\frac{x}{2}}{3}-\frac{\pi }{3}.](https://anidescoala.ro/wp-content/ql-cache/quicklatex.com-597ba2e3edc9697e6b0ea60225b614e7_l3.png)
![Rendered by QuickLaTeX.com Pentru\;x\in (\pi ;3\pi ):\;G(x)=\frac{2}{3}arctg\frac{tg\frac{u}{2}}{3}|_{\pi +0}^{x}=\frac{2}{3}arctg\frac{tg\frac{x}{2}}{3}-\lim_{u\to \pi \\u>\pi }\frac{2}{3}arctg\frac{tg\frac{u}{2}}{3}=\\=\frac{2}{3}arctg\frac{tg\frac{x}{2}}{3}-\lim_{y\to -\infty }\frac{2}{3}arctgy=\frac{2}{3}arctg\frac{tg\frac{x}{2}}{3}+\frac{\pi }{3}.](https://anidescoala.ro/wp-content/ql-cache/quicklatex.com-6841acf2423ed2b34590054916ebb43f_l3.png)
îndeplineste conditiile:
deci, în final, G'(x)=f(x) pe tot intervalul (-pi; pi).
![Rendered by QuickLaTeX.com 2\int_{0}^{2\pi }\frac{dx}{5+4\cos x}=2(G(2\pi )-G(0))=2[(\frac{2}{3}arctg(tg\pi )+\frac{\pi }{3})-(\frac{2}{3}arctg(tg0 )-\frac{\pi }{3})]=\frac{4\pi }{3}.](https://anidescoala.ro/wp-content/ql-cache/quicklatex.com-d07d3273c5cb68a112ccdd68e7147bad_l3.png)
Pentru că
si, mai mult,
Cu substitutia t=tg(x/2) aflăm că
adică
a) este continuă în pi (limitele laterale si valoarea sunt toate 0);
b) este derivabilă pe (-pi; pi)U(pi; 3pi) si G'(x)=f(x) în toate aceste puncte;
c)
Functia G astfel construită este o primitivă a functiei f pe intervalul (-pi; pi) asa că
Până aici nu ai gresit nimic; toate cele 4 integrale conduc la acelasi rezultat
. Trebuie doar să le finalizezi.
![Rendered by QuickLaTeX.com 4\int_{-\frac{\pi }{2}}^{\frac{\pi }{2}}\frac{1}{5+4\sin x}dx=4\int_{-1}^1\frac{1}{5+\frac{8t}{1+t^2}}\cdot \frac{2}{1+t^2}dt=8\int_{-1}^{1}\frac{1}{5t^2+8t+5}dt=\\=\frac{8}{5}\int_{-1}^{1}\frac{1}{(t+\frac{4}{5})^2+(\frac{3}{5})^2}dt=\frac{8}{5}\cdot \frac{5}{3}arctg\frac{5t+4}{3}|_{-1}^1=\frac{8}{3}(arctg3+arctg\frac{1}{3})=\\=\frac{8}{3}(arctg3+arcctg3)=\frac{8}{3}\cdot \frac{\pi }{2}=\frac{4\pi }{3}.](https://anidescoala.ro/wp-content/ql-cache/quicklatex.com-6b08643b73e9af0f50526c7139766f00_l3.png)
Astfel ultima integrală se scrie
O să abordez si a doua integrală, care rezultă din prima datorită perioadei 2pi a functiei de sub integrală.
este continuă pe
, deducem că ea admite primitive pe acest interval
este o asemenea primitivă.
este o primitivă a functiei f,
pentru orice x, atât din (-pi; pi), cât si din (pi; 3pi).
![Rendered by QuickLaTeX.com Pentru\;x\in (-\pi ;\pi ):\;G(x)=\frac{2}{3}arctg\frac{tg\frac{u}{2}}{3}|_{\pi -0}^{x}=\frac{2}{3}arctg\frac{tg\frac{x}{2}}{3}-\lim_{u\to \pi \\u<\pi }\frac{2}{3}arctg\frac{tg\frac{u}{2}}{3}=\\=\frac{2}{3}arctg\frac{tg\frac{x}{2}}{3}-\lim_{y\to \infty }\frac{2}{3}arctgy=\frac{2}{3}arctg\frac{tg\frac{x}{2}}{3}-\frac{\pi }{3}.](https://anidescoala.ro/wp-content/ql-cache/quicklatex.com-597ba2e3edc9697e6b0ea60225b614e7_l3.png)
![Rendered by QuickLaTeX.com Pentru\;x\in (\pi ;3\pi ):\;G(x)=\frac{2}{3}arctg\frac{tg\frac{u}{2}}{3}|_{\pi +0}^{x}=\frac{2}{3}arctg\frac{tg\frac{x}{2}}{3}-\lim_{u\to \pi \\u>\pi }\frac{2}{3}arctg\frac{tg\frac{u}{2}}{3}=\\=\frac{2}{3}arctg\frac{tg\frac{x}{2}}{3}-\lim_{y\to -\infty }\frac{2}{3}arctgy=\frac{2}{3}arctg\frac{tg\frac{x}{2}}{3}+\frac{\pi }{3}.](https://anidescoala.ro/wp-content/ql-cache/quicklatex.com-6841acf2423ed2b34590054916ebb43f_l3.png)
îndeplineste conditiile:
deci, în final, G'(x)=f(x) pe tot intervalul (-pi; pi).
![Rendered by QuickLaTeX.com 2\int_{0}^{2\pi }\frac{dx}{5+4\cos x}=2(G(2\pi )-G(0))=2[(\frac{2}{3}arctg(tg\pi )+\frac{\pi }{3})-(\frac{2}{3}arctg(tg0 )-\frac{\pi }{3})]=\frac{4\pi }{3}.](https://anidescoala.ro/wp-content/ql-cache/quicklatex.com-d07d3273c5cb68a112ccdd68e7147bad_l3.png)
Pentru că
si, mai mult,
Cu substitutia t=tg(x/2) aflăm că
adică
a) este continuă în pi (limitele laterale si valoarea sunt toate 0);
b) este derivabilă pe (-pi; pi)U(pi; 3pi) si G'(x)=f(x) în toate aceste puncte;
c)
Functia G astfel construită este o primitivă a functiei f pe intervalul (-pi; pi) asa că
am inteles.Multumesc mult!