Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Ce să faci dacă te pierzi prin pădure

Ce să faci dacă te pierzi prin pădure
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

Când copiii meu erau mai mici (aveau cam între 6 și 13 ani), am fost cu toată familia într-o vacanță la munte. Am avut două zile ploioase dar în a 3a am ieșit să facem un traseu prin pădure. Am lăsat mașina într-o parcare și am urcat pe munte mai sus pe un drum forestier. La întoarcere am văzut pe hartă că era și o potecă marcată spre vale, mai scurtă decât pe drum și am luat-o pe acolo. Cred că am mers cam 15 minute apoi copiii s-au plictisit să tot aștepte după noi adulții care obosiserăm și ne mișcam puțin mai încet. Au luat-o puțin mai înainte pe cărare. Nu ne-am făcut griji pentru că eram chiar în spatele lor, o vreme chiar i-am văzut și le-am auzit glasurile. La un momendat am ajuns la un loc unde cărarea se bifurca. M-am uitat pe hartă și am văzut că trebuie să o luăm la dreapta. Am mers cam 10 minute și am observat deodată că nu mai vedeam deloc copiii. Eu și soțul i-am strigat, am grăbit pasul doar-doar îi ajungem din urmă, dar am ajuns înapoi la parcare și nu era nici urmă de ei. Am încercat să-i sunăm, cel mare avea telefon mobil, dar nu aveau semnal. Ne-a întors înapoi pe cărare până sus dar nu i-am găsit.
Pentru că seara se apropia repede, am decis să chemăm salvamontiștii în ajutor. Ne-am dat seama că au luat-o pe altă cărare dar aceea în stânga se despărțea în mai multe cărări și riscam să ne pierdem și noi căutându-i. I-am căutat și noi și salvamontiștii vreo 2 ore și ne-au mai ajutat și niște turiști care erau și ei în acea parcare. Când soarele tocmai apunea, ne-a sunat băiatul mai mare că au ajuns la un fel de cabană închisă și nu știau unde, abia atunci avuseseră semnal. După descrierea locului, echipele de salvare i-au căutat și i-au găsit. Era aproape 10 seara când ne-am regăsit cu toții.
Acesta a fost un caz fericit, care s-a terminat cu bine și suntem foarte bucuroși că nu s-a întâmplat nimic cu copiii cât au fost pierduți. Dar sunt multe astfel de întâmplări cu copii care s-au rătăcit în pădure și au fost răniți, chiar și-au pierdut viața până să fie găsiți, din cauza unor accidente, atacați de animale sălbatice sau chiar de frig sau foame.

Să nu crezi că nu ți se poate întâmpla ție. Poate te afli în vacanță la rude, într-o tabără sau excursie, oriunde și dintr-o dată te pierzi de grup sau te rătăcești de la drumul cel bun. Iată câteva sfaturi foarte utile dacă ți se întâmplă asta:

  • Oprește-te și strigă-ți prietenii sau cei cu care te afli în drumeție. Stai calm, multe greșeli se fac dacă te lași cuprins de panică.
  • Cea mai bună soluție ar fi să stai unde te afli când ai realizat că te-ai pierdut și să nu mergi mai departe, pentru că s-ar putea să te depărtzi ai mult și să fii mai greu de găsit. Dacă nu ești sigur că ești pe drumul cel bun, mai bine te întorci pe unde ai venit și cauți grupul sau un localnic, un adult să te îndrume.
  • Strigă și fii atent dacă ești strigat.
  • Nu o lua pe poteci nemarcate sau pe alte drumuri care ți se par mai bune sau mai scurte, te poți repede rătăci.
  • Caută semne familiale, mai ales culme muntoase, stânci, râuri pe lângă care ai mai trecut
  • Ia mereu un telefon cu tine într-un ruxac, cu bateria încărcată, o sticlă cu apă, un pachet de biscuiți și o jachetă de ploaie. Un briceag și o brichetă pot fi uun mare plus dacă te pierzi.
  • Dacă nu ai telefon sau nu funcționează, caută un adult și cere-i să sune părinții, la locul de cazare sau la poliție să anunțe că te-ai pierdut și unde ești.
  • Dacă mai ești cu cineva, nu vă despărțiți.
  • Caută un loc mai sus sau mai puțin împădurit unde să ai semnal la telefon și să poți chema ajutor. Dacă nu răspund părinții sau adulții care te însoțesc, sună la 112 și spune-le că te-ai pierdut. Dacă nu e semnal, mai bine închizi de tot telefonul și cauți semnal mai târziu, ca să nu rămâi fără baterie.
  • Dacă vezi urși sau alte animale sălbatice, îndepărtează-te fără zgomot.
  • Nu te aventura pe stânci sau în alte locuri periculoase ci mergi pe cărări, acolo este probabil să mai întâlnești și pe altcineva
  • Dacă poți te poți urca într-un copac sau alt loc înalt și să cauți cu privirea case, cabane sau străzi. Mergi acolo și cere ajutor. Dacă găsești o stradă circulată, fă semn unei mașini să oprească și explică că te-ai pierdut.
  • Dacă îți este sete și rămâi fără apă, un izvor care curge dintr-o stâncă sau printre pietre poate fi destul de sigur. Și apa de ploaie se poate consuma, o poți colecta din scobituri în pietre, în lemn, de pe frunze, e important să te hidratezi bine. Ca să colectezi apă sau să îți iei și cu tine poți folosi sticle, cutii goale de conseve și alte obiecte pe care eventual le găsești aruncate de alți turiști. Mai puțin sigure pentru băut sunt râurile mai mari și lacurile, care au o probabilitate mai mare de a fi poluate, dar poți bea în lipsă de altceva, pericolul deshidratării din lipsa de apă aste mai mare decât cel al intoxicațiilor de la apă.
  • Dacă începe să plouă sau să ningă, este bine să te adăpostești undeva și mai ales ocolește dealurile sau bucățile neîmpădurile dacă este o ploaie cu tunete și fulgere.
  • Confecționează-ți un adăpost pe măsura ta din crengi și frunze. Dacă ai cu ce, poți face un foc să te țină cald și să țină departe animalele.
  • Dacă suni pe cineva, uite-te în jur și dă-le un punct de reper despre locul în care te afli: ce se vede în jur, ce se aude, în ce direcție este soarele sau un munte, o stâncă mai mare etc. Așteaptă pe loc și nu pleca de acolo până nu ești găsit.
  • Dacă vrei să te adăpostești de ploaie, furtună, zăpadă sau pe timpul nopții, o peșteră, o scorbură sau o scobitură între niște stânci poate fi o idee excelentă. Atenție însă ca în astfel de locuri să nu fie și alte animale și insecte adăpostite, în special dacă este o zonă cu șerpi.
  • Dacă termini proviziile, poți mânca fructe sau poame de pădure, dar limitează-le la cele pe care le cunoști sigur. Nu sunt de recomandat ciupercile pentru că există multe variante otrăvitoare. Licuricii sau broscuțele pot fi alegeri bune, mai ales dacă poți face un foc să le gătești.
  • O stână izolată poate părea o salvare dar nu te apropia dacă nu vezi ciobanii afară, deoarece poți fi atacat de câinii de la stână
  • Dacă ești fată singură, este indicat să ceri ajutorul unui bărbat dar cu atenție, cel mai bine este să cauți un grup de turiști, o familie, o casă sau cabană unde sunt mai multe persoane.
  • Dacă auzi un râu, este bine să te îndrepți spre el și să mergi pe lângă albia lui, pentru că de obicei șoselele și localitățile se află în văile râurilor mai mari.
  • În caz că se înoptează și auzi pe cineva că te strigă sau că trece prin preajmă, le poți semnaliza poziția ta cu un foc aprins, cu o lanternă sau chiar cu lanterna telefonului făcând semnale închis-deschis.
  • Dacă ai ceva mâncare în rucsac, mai bine agăți rucsacul mai departe de locul unde te oprești și îți faci adăpost pentru că poate să atragă animale flămânde.
  • Păstrează hainele chiar dacă se face cald și proviziile de apă, mâncare, dar poți arunca alte obiecte inutile dacă sunt grele și te obosesc.

Articole interesante

Lasa un comentariu