Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Verifică-ți cunoștințele de fizică!

Verifică-ți cunoștințele de fizică!

Citiţi cu atenţie problemele de mai jos, gândiţi-vă şi răspundeţi la întrebări.

  1. Acoperiţi o plantă dintr-un ghiveci cu o pungă din material plastic, pe care o legaţi cu o sforicică în jurul tulpinei, astfel încât frunzele să nu atingă pungă. Expuneti planta la soare timp de 4-5 ore. Veţi putea observa că suprafaţa interioară a săculeţului se va acoperi cu mii de picături de apă. Ştiţi care este explicaţia?
  2. Umpleţi o eprubetă pe ¾ cu apă şi astupaţi-o cu un dop prin care trece un tub de sticlă în formă de U. Celălalt capăt al tubului introduceţi-l într-un pahar cu apă. Încălziți eprubeta şi veţi observa că prin tub vin multe bule mici dintr-un gaz care bolboroseşte în apă din pahar. Despre ce gaz e vorba şi de unde provine?
  3. Mototoliţi o coală de hârtie şi introduceţi-o în fundul unui pahar, astfel încât ea să nu cadă când veţi întoarce paharul cu gura în jos. În această poziţie răsturnată, introduceţi-l într-un vas cu apă şi după un minut ridicaţi-l. Hârtia a rămas uscată. De ce?
  4. Răsturnaţi două pahare goale cu gura în jos şi introduceţi-le vertical într-un lighean cu apă. Pentru că unul dintre ele să se umple cu apă, înclinaţi-l puţin dedesubtul celuilalt. Înclinaţi-l apoi puţin şi pe acesta. Bulele de aer vor scăpa şi vor putea fi prinse în paharul plin cu apă. Ce se va întâmpla însă cu apă din pahar? De ce?
  5. Umpleţi pe jumătate cu apă un balon de sticlă şi puneţi-l la fiert. Când va fierbe ştim că apa are temperatura de 100 de grade. În acest moment luaţi-l de pe foc şi astupaţi-l repede cu un dop. Fierberea va înceta, fiindcă temperatura apei scade sub 100 de grade. Întoarceţi repede balonul cu fundul în sus (ţinându-l cu un prosop) şi lăsaţi să curgă apa pe el apă rece de la robinet. Veţi vedea că apa din balon începe să fiarbă din nou, deşi temperatura ei începe să scadă. Cum va explicați acest fenomen?
  6. Deasupra unei cutii de lemn, fixaţi un elastic cu o piuneză. Întindeţi puţin elasticul şi ciupiţi-l. Cutia va emite un sunet jos, gros. Pe măsură ce veţi întinde mai mult elasticul şi veţi continua să ciupiţi, cutia va emite sunete tot mai ascuţite. De ce?

Răspunsuri

Răspunsuri

1.Ca şi animalele, plantele transpiră prin porii frunzelor, eliminând vapori de apă ce se condensează pe punga de plastic.
2.Gazul este aer. El provine din apa în care este dizolvat.
3.Apa nu ajunge la hârtie, care este protejată de aerul ce se comprimă în fundul paharului.
4.Apa este dezlocuită de către bulele de aer şi iese în afară, amescandu-se cu apa din lighean.
5.Prin răcire, vaporii de apă din balon se condensează, producând un vid parţial, adică o scădere a presiunii. La presiuni scăzute apa fierbe sub 100 de grade. Aceasta este aşa numita “experienţă a lui Franklin”.
6.Sunetul este rezultatul vibraţiei corpurilor în aer. Pe măsură ce elasticul se scurtează, el vibrează repede şi produce sunete tot mai ascuţite. Pe acest principiu sunt construite multe instrumente muzicale.

Articole interesante

Lasa un comentariu