Marte este o planeta terestra, cu o atmosfera subtire si trasaturi reminiscente ale ale suprafetei datorita impacturilor cu alte corpuri ceresti si activitatilor vulcanice, dar prezinta si vai si deserturi. Pe Marte se gaseste cel mai inalt munte din Sistemul Solar, Olympus Mons, si Valles Marineris, cel mai mare canion.
Dintre toate planetele Sistemului Solar, cu exceptia Pamantului, Marte este singura care ar putea detine apa lichida si probabil, intretine viata.Abilitatea unei planete de a dezvolta si intretine viata este favorizata de prezenta apei in stare lichida la suprafata acesteia. Acest lucru implica asezarea planetei intr-o zona propice, zona care in cazul Soarelui, este ocupata de Pamant. Marte orbiteaza la o jumatate de unitate astronomica dincolo de aceasta zona, care impreuna cu atmosfera subtire, face ca apa sa inghete la suprafata planetei. Fostele rauri demonstreaza potentialul lui Marte de a fi locuibila. Dovezi recente sugereaza ca apa de pe Marte, in orice stare, ar fi prea sarata si cu o aciditate prea mare pentru a intretine viata.
Marte are aproape jumatate din raza Pamantului, si doar o zecime din masa acestuia. Este mai putin densa, dar suprafata sa este aproape egala cu cea a uscatului de pe Pamant.
Planeta are un miez alcatuit din fier si sulf, la o raza de aproximativ 1,480 km. Acest miez este partial fluid si are o concentratie a elementelor usoare de doua ori mai mare decat cele existente in miezul Pamantului.Miezul este inconjurat de o manta silicata. Grosimea crustei este de aproximativ 50 km.
Suprafata planetei pare sa fie compusa majoritar din basalt. Dovezi arata ca o portiune din suprafata planetei este compusa majoritar din silice, si poate fi asemanatoare cu andezitul de pe Pamant. Cea mai mare suprafata a planetei este acoperita de praf de oxid de fier, de consistenta pudrei de talc.
Marte poate fi vazuta de pe Pamant cu ochiul liber. Magnitudinea sa ajunge la −2.9, o stralucire intrecuta doar de Venus, Luna si Soare.Marte si-a pierdut magnetosfera acum 4 biliarde ani, asa ca vantul solar interactioneaza direct cu ionosfera. Atmosfera planetei este formata din dioxid de carbon, 95% , nitrogen, 3% , argon , 1.6% , si particule de oxigen si apa.
Aparenta rosiatica a planetei se datoreaza oxidului de fier, cunoscut ca hematite sau rugina.
Anotimpurile de pe Marte sunt asemanatoare cu cele de pe Pamant, datorita inclinatiilor identice ale axelor de rotatie ale celor doua planete. Totusi, durata anotimpurilor este de doua ori mai mare pe Marte, din cauza distantei fata de Soare. Un an pe Marte este echivalentul a doi ani pamantesti.
Marte are doua luni, Phobos si Deimos, care orbiteaza foarte aproape de planeta. Se presupune ca au fost captate de aceasta.
De la suprafata planetei, miscarea satelitilor sai pare foarte diferita de cea a lunii noastre.Nu se cunoaste cum sau cand Marte a captat aceste doua luni. Amandoua au orbite circulare, foarte aproape de ecuator. Orbita instabila a lui Phobos indica faptul ca a fost captata recent.
Foarte multe sonde spatiale au fost lansate de Rusia, Statele Unite, Europa si Japonia, cu misiunea de a studia suprafata, climatul si geologia planetei Marte. Doua treimi din aceste sonde au esuat intr-un fel sau altul, inainte de a termina, sau chiar incepe misiunea.
Primele obiecte care au aterizat pe Marte au fost doua sonde, Mars 2 si Mars 3, dar s-a pierdut contactul cu amandoua la cateva secunde dupa aterizare.
Marte este gazda a trei sonde spatiale: Mars Odyssey, Mars Express, si Mars Reconnaissance Orbiter. Suprafata planetei este de asemenea cercetata de doi roboti (Mars Exploration Rovers), Spirit si Opportunity. Nici o alta planeta, cu exceptia Pamantului, nu este atat de studiata.
Lasa un comentariu