Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Sistemul solar – Planeta Marte

Sistemul solar – Planeta Marte
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

Marte este cea de-a patra planetra de la Soare. A fost numita dupa zeul roman al razboiului. Mai este numita si “planeta rosie”, datorita aspectului sau rosiatic. In mitologia babiloniana, planeta era numita Nergal, zeitatea focului, razboiului si distrugerii. Grecii au numit-o Pyroeis. In mitologia hindusa, Marte era cunoscuta ca Mangala.Distanta dintre Marte si Soare, in medie, este de 230 milioane km, iar perioada sa orbitala de 687 zile pamantesti.

Marte este o planeta terestra, cu o atmosfera subtire si trasaturi reminiscente ale ale suprafetei datorita impacturilor cu alte corpuri ceresti si activitatilor vulcanice, dar prezinta si vai si deserturi. Pe Marte se gaseste cel mai inalt munte din Sistemul Solar, Olympus Mons, si Valles Marineris, cel mai mare canion.

Dintre toate planetele Sistemului Solar, cu exceptia Pamantului, Marte este singura care ar putea detine apa lichida si probabil, intretine viata.Abilitatea unei planete de a dezvolta si intretine viata este favorizata de prezenta apei in stare lichida la suprafata acesteia. Acest lucru implica asezarea planetei intr-o zona propice, zona care in cazul Soarelui, este ocupata de Pamant. Marte orbiteaza la o jumatate de unitate astronomica dincolo de aceasta zona, care impreuna cu atmosfera subtire, face ca apa sa inghete la suprafata planetei. Fostele rauri demonstreaza potentialul lui Marte de a fi locuibila. Dovezi recente sugereaza ca apa de pe Marte, in orice stare, ar fi prea sarata si cu o aciditate prea mare pentru a intretine viata.

Citește și:   Rezultatele la BAC

Marte are aproape jumatate din raza Pamantului, si doar o zecime din masa acestuia. Este mai putin densa, dar suprafata sa este aproape egala cu cea a uscatului de pe Pamant.

Planeta are un miez alcatuit din fier si sulf, la o raza de aproximativ 1,480 km. Acest miez este partial fluid si are o concentratie a elementelor usoare de doua ori mai mare decat cele existente in miezul Pamantului.Miezul este inconjurat de o manta silicata. Grosimea crustei este de aproximativ 50 km.

Suprafata planetei pare sa fie compusa majoritar din basalt. Dovezi arata ca o portiune din suprafata planetei este compusa majoritar din silice, si poate fi asemanatoare cu andezitul de pe Pamant. Cea mai mare suprafata a planetei este acoperita de praf de oxid de fier, de consistenta pudrei de talc.

Marte poate fi vazuta de pe Pamant cu ochiul liber. Magnitudinea sa ajunge la −2.9, o stralucire intrecuta doar de Venus, Luna si Soare.Marte si-a pierdut magnetosfera acum 4 biliarde ani, asa ca vantul solar interactioneaza direct cu ionosfera. Atmosfera planetei este formata din dioxid de carbon, 95% , nitrogen, 3% , argon , 1.6% , si particule de oxigen si apa.

Aparenta rosiatica a planetei se datoreaza oxidului de fier, cunoscut ca hematite sau rugina.

Anotimpurile de pe Marte sunt asemanatoare cu cele de pe Pamant, datorita inclinatiilor identice ale axelor de rotatie ale celor doua planete. Totusi, durata anotimpurilor este de doua ori mai mare pe Marte, din cauza distantei fata de Soare. Un an pe Marte este echivalentul a doi ani pamantesti.

Citește și:   Sistemul solar - Planeta Neptun

Marte are doua luni, Phobos si Deimos, care orbiteaza foarte aproape de planeta. Se presupune ca au fost captate de aceasta.

De la suprafata planetei, miscarea satelitilor sai pare foarte diferita de cea a lunii noastre.Nu se cunoaste cum sau cand Marte a captat aceste doua luni. Amandoua au orbite circulare, foarte aproape de ecuator. Orbita instabila a lui Phobos indica faptul ca a fost captata recent.

Foarte multe sonde spatiale au fost lansate de Rusia, Statele Unite, Europa si Japonia, cu misiunea de a studia suprafata, climatul si geologia planetei Marte. Doua treimi din aceste sonde au esuat intr-un fel sau altul, inainte de a termina, sau chiar incepe misiunea.

Primele obiecte care au aterizat pe Marte au fost doua sonde, Mars 2 si Mars 3, dar s-a pierdut contactul cu amandoua la cateva secunde dupa aterizare.

Marte este gazda a trei sonde spatiale: Mars Odyssey, Mars Express, si Mars Reconnaissance Orbiter. Suprafata planetei este de asemenea cercetata de doi roboti (Mars Exploration Rovers), Spirit si Opportunity. Nici o alta planeta, cu exceptia Pamantului, nu este atat de studiata.

Articole interesante

Lasa un comentariu