Paştele este cea mai importantă sărbătoare a creştinătăţii şi este întâmpinată în fiecare an cu bucurie şi cu o mulţime de tradiţii şi obiceiuri peste tot în lume.
Tradiţiile diferă de la o zonă la alta, iar în anumite locuri capătă şi tente amuzante.
Iată câteva obiceiuri de Paște în lume:
În Finlanda copiii se deghizează şi se mânjesc pe faţă cu funingine, apoi pleacă pe străzi la “colindat”. Ei primesc dulciuri şi bani de la trecători.
Într-un orăşel din Franţa, Haux, se prepară în fiecare an de Paşte o omletă gigant. Tot oraşul este în sărbătoare şi localnicii se strâng în piaţa din centru unde are loc prepararea delicioasei omlete, care apoi se împarte celor care vin să petreacă Paştele împreună.
În Elveţia de Paşte se celebrează apa. Astfel, toate canalele şi fântânile se împodobesc cu flori, panglici şi ouă vopsite.
În Germania, Paştele este marcat prin focuri mari de tabără, la care se folosesc chiar şi brazii rămaşi de la Crăciun. Focul simbolizează victoria primăverii asupra zilelor geroase de iarnă.
Tot în Germania mai există şi alte obiceiuri pascale. Unul dintre cele mai îndrăgite obiceiuri pascale din Germania este “vânătoarea de ouă”, în genul celei practicate şi de americani. De asemenea, tot de Paşte se împodobeşte Osterbaum, copacul de Paşte, care, în loc de globuri, are ouă.
Lasa un comentariu