Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.
Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.
Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.
V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.
Motivul pentru care raportezi utilizatorul.
a. (i) Presupunem ab=ba. Atunci putem scrie
, din care deducem ab=e, apoi ab=aa și b=a, fals. (Am aplicat de două ori regula simplificării într-un grup.)
mi se pare bun. Trebuie doar să ”nominalizezi” pe a și b și să verifici îndeplinirea cerințelor din ipoteze. De exemplu, dacă a și b sunt două transpoziții distincte, ele îndeplinesc cu brio condițiile ![Rendered by QuickLaTeX.com a*2=b^2=e.](https://anidescoala.ro/wp-content/ql-cache/quicklatex.com-564e063a016173cb7906e94ff38e9e20_l3.png)
![Rendered by QuickLaTeX.com (ab)^2=(2,3,1,4)(2,3,1,4)=(3,1,2,4)=ba](https://anidescoala.ro/wp-content/ql-cache/quicklatex.com-b813f179db7cf4d4f7d9f5c82d2b9f07_l3.png)
(ii) G are cel puțin 5 elemente: e, a, b, ab, ba. Presupunem că acestea sunt toate. Funcția f:G –> G, f(x)=ax este bijectivă dacă G este grup. Avem f(e)=a, f(a)=aa=e, f(b)=ab, f(ab)=a(ab)=(aa)b=eb=b. Rămâne că f(ba)=ba, din cauza injectivității.
Adică a(ba)=ba, deci a=e, fals.
b.
Mai concret, dacă a=(1,2), b=(2,3): ab=(2,3,1,4), ba=(3,1,2,4),
Va multumesc!