Fie a,b,c>sau egal cu 0. astfel incat a^2+b^2+c^2=3. Sa se arate ca:
(a^3+a+1)(b^3+b+1)(c^3+c+1)<sau egal cu 27.
dennis9091guru (IV)
Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.
Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.
Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.
V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.
Motivul pentru care raportezi utilizatorul.
Daca nu v-a fi trimis subiectul în zona carantina atunci voi posta o solutie (folosind inegalitatea lui Cebasev)….. Nu vreau ca munca mea sa ajungă la „gunoi”….
[hr]Propun ca în momentul în care un subiect este mutat sau trimis la gunoi de moderator/admin sa se precizează si motivul !
Cum pot sa descarc imaginea pe care ai pus’o ? Multumesc!
Iti multumesc daca ma vei putea ajuta postand o solutie..
Multumesc mult DD.
Foarte buna solutie …. bravo !
Nu cred ca mai ai nevoie …. Solutia lui DD este foarte scurta si foarte simpla…. mai mult de cât atât nu se poate….
Ps: dacă vrea cineva neapărat sa vadă si o solutie folosind inegalitatea lui cebasev … atunci voi posta si eu varianta mea (este mai lunga) !
Iti multumesc . Varianta lui DD este exceptionala.
Nu te supara dar pt ca Mg<=Ma si daca Ma>=3 nu rezulta neaparat ca Mg<=3 deci tu ar trb sa demonstrezi ca Ma<=3
se poate demonstra a^3+a+1<=3a^2 <=>a^3+a-2a^2+1-a^2<=0<=>
(rad(a^3)+rad(a))^2-a^2<=-1<=>a(a-1-rad(a))(a-1+rad(a))<=-1;
observam ca a-rad(a) este mai mare cu cat a ul este mai mare si a este maxim rad(3) efectuand calculele pt a=rad(3) se obtine un adevar,in mod analog se dem b^3+b+1<=3b^2 si c^3+c+1<=3c^2.Immultind relatiile obtine (a^3+a+1)(b^3+b+1)(c^3+c+1)<=3^3(abc)^2 si cum a^2+b^2+c^2=3=> cu Ma>=Mg ca (abc)^2<=1 de unde => concluzia
Nu te supara dar pt ca Mg<=Ma si daca Ma>=3 nu rezulta neaparat ca Mg<=3 deci tu ar trb sa demonstrezi ca Ma<=3
Ai dreptate.
Citind ce ai scris … da! … cred ca ai dreptate ….
Aici cred ca-ti scapă ceva (nu-s 100% sigur, ar fi preferabil sa folosesti codul latex)…
Daca esti într-o sala de examen … atunci nu este suficient ce afirmi …. Ca sa afirmi ceva trebuie sa si-l demonstrez …. deci apare un „minus” în solutia ta !
Pe cuvântul meu, devin extrem de fericit când vad si alte solutii … alte idei fata de ale mele (care de obicei sunt complicate)…. însă ideea ta… sigur este incompleta !
De exemplu…. încă nu mai convins cu
Ali are dreptate.!
Daca esti într-o sala de examen … atunci nu este suficient ce afirmi …. Ca sa afirmi ceva trebuie sa si-l demonstrez …. deci apare un „minus” în solutia ta !
Pe cuvântul meu, devin extrem de fericit când vad si alte solutii … alte idei fata de ale mele (care de obicei sunt complicate)…. însă ideea ta… sigur este incompleta !
De exemplu…. încă nu mai convins cu
Poi a^2<=3 din ipoteza =>extragand radicalul a<=rad(3)
cu factor comun rad(a)(rad(a)-1) si atunci aceasta expresie creste in functie de a, cu cat a-ul este mai mare cu atat expresia devine mai mare.
Multumesc de sfat si te rog sa-mi spui daca am gresit ceva in acest rationament ca sa evit astfel de greseli pe viitor
Functia este descrescătoare pe anumite intervale uite-te la schită:
Adica pentru anumite valori a lui a>0 inegalitatea este falsa, exemplu:
Sunt multe de spus legate despre aceste greseli pe care le facem ….. însă cu timpul învătăm sa le ocolim !
Îti voi da un sfat care mi la dat si mie cândva un coleg de al meu ….
Când avem o inegalitate de demonstrat … ultima solutie la care ar trebui sa te gândesti este: sa prelucrezi inegalitate pe parti…. mai apoi le aduni/scazi/multiplici/imparti … etc …. astfel riscam sa nu controlam semnul !
Ms mult,mai bn ca am comis aceasta greseala acuma decat sa o fi comis la un concurs sau olimpiada,totusi as vrea sa inteleg cum se rezolva aceasta problema
Si eu as vrea sa vad o rezolvare finala si cat se poate de corecta .
Nu ….. aici iti scapă ceva …!
Dintr-o propozitie falsa se poate obtine un adevăr!
Deci, dacă inegalitatea initială a fost falsa se putea la fel de frumos sa formulezi din ea o inegalitate care este adevărată!
In concluzie, o inegalitate matematica nu se poate demonstra plecând de la presupunerea ca inegalitatea initială este adevărata!
Am asteptat sa-mi spune denis de unde a făcut rost de aceasta problema …. dacă era o problema propuse la vreun concurs în desfăsurarea atunci nu puteam posta o solutie (ar fi interzis conform regulamentului)!
Solutia completa:
Pt max{a,b,c}=1 egalitatea data pri enunt nu poate exista>In acest caz suma patratelor numerelor a,b,c este < 3
Este defapt max{abc}=1 =/ max{a,b,c} (doar în anumite conditii sunt egale).
Mai clar, din rel_1 si rel_2 => 27>=27abc <=> abc<=1.
Sau, orice putere a lui abc <=1 => ultimul raport nu poate depăsi valoarea 1…. Fiind vorba de numere strict pozitive !
Foarte bine lucrat. Am vrut si eu sa ma gandesc la ea ca a trezit unele controverse vad… dar nici n-am mai apucat😀 WELL DONE!