Sa se arate ca oricare ar fi „n” natural, „n” mai mic sau egal cu 1, are loc egalitatea
Combinari de 2n luate cate n = 2Combinari de (2n-1) luate cate n.
In urma calculelor am ajuns la :
2n! / n!n! = 2(2n-1)! / n!(n-1)!
Aici m’am oprit, nestiind cum sa rezolv membrul drept al egalitatii.
Folosesti proprietatea fundamentala a proportiilor:
(2n)! n! (n-1)! = 2 (2n-1)! n! n!
Simplifici (imparti fiecare membru al egalitatii) prin n!:
(2n)! (n-1)! = 2 (2n-1)! n!
Apoi simplifici prin (n-1)!
(2n)! = 2 (2n-1)! n
Dar 2 (2n-1)! n = (2n) (2n-1)! = (2n)!
@admin
„Dar 2 (2n-1)! n = (2n) (2n-1)! = (2n)! „
Imi puteti spune cum ati facut? Nu inteleg…
Mai intai am folosit asociativitatea inmultirii:
si apoi definitia factorialului:
Pana la urma demonstratia cu factoriale este simpla…
Incearca insa sa lucrezi cu definitia combinarilor . Daca A este o multime cu 2n elemente, x un element di A , B multimea submultimilor acesteia care au n elemente si C multimea submultimilor lui A-{x} care au n-1 elemente inceraca sa gasesti o bijectie intre B si
produsul cartezian C*{0;1}. Succes.
Merge si ceva de genul
C(2n;n)=C(2n-1;n)+C(2n-1;n-1) dupa care , aplicand formula combinarilor complementare avem C(2n-1;n)=C(2n-1;n-1) etc