Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Limba română şi televiziunea

Limba română şi televiziunea
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

CNA tocmai a publicat un raport de monitorizare pentru lunile mai şi iulie 2012. Cică „alese în funcţie de audienţă, de acoperirea naţională, de ponderea emisiunilor informative şi de dezbatere şi de asumarea unui rol cultural şi educativ”, au fost monitorizate 13 posturi TV şi 1 radio: TVR 1, TVR Info, TVR Cultural, Antena 1, Antena 3, Pro TV, Prima TV, B1 TV, Realitatea TV, România TV, OTV, Kanal D, Digi 24, respectiv Radio România Actualităţi.

La capitolul ortografie şi punctuaţie s-ar părea că în mai au depistat o singură eroare gravă de scriere (prosti în loc de prostii), dar în iulie au găsit din nou destule probleme la numărul optim de i-uri pentru finalul cuvintelor. Bineînţeles, nici punctuaţia nu mai e ce a fost, virgula fiind maltratată intens.

Cu pronunţia (ortoepia) se pare că stau mai bine, exceptând două substantive abuzate frecvent: serviciu (folosit foarte des în forma servici) şi spray (pronunţat şprei în loc de forma sa corectă, sprei).

Cu gramatica e jale peste tot, de la eternul vroiam, până la forme de plural dubioase şi enervantul se merită.

Lexicul şi stilistica deja sunt fandoseli, dar să ştiţi că pleonasmul e la putere.

Dacă vreţi să citiţi detalii, puteţi merge direct la sursă.

Articole interesante

10 comentarii

  1. Mereu m-am ciondănit cu diverși oameni în privința cuvântului ”vroiam” și răspundeam așa, pe vremuri: ”Știi ce voiam să știu despre tine? Când ai absolvit cu succes cursul de perfecționare la fabrica de împachetat fum? Nu de alta, dar ți s-a cam încețoșat mintea.”

  2. Niste televiziuni de tot Cartoon Network-ul

  3. Catalin, am susţine degeaba o cauză de care n-ar afla nimeni, nu? 🙂

  4. Halal monitorizare.NU exista post TV. care sa nu aiba mult peste 100 greseli in fiecare luna. Nici vorba de 20-30 greseli pe luna. Inclin mai degraba spre un numar intre 500-1.000 greseli / luna /post tv. 20-35 de greseli pe zi e o estimare mai aproape de realitate desi sunt posturi unde se „comit” lejer si constant peste 30 greseli. Numai „domnu’ Gadea” singurel atinge fara sa forteze 2-3 sute pe luna.

  5. P.S. O precizare. Comentariul meu se referea la rezultatele publicate de C.N.A. Am aruncat o privire pe rezultate de aici ( http://cna.ro/Rezultatele-monitoriz-rii-privind,5392.html ) si mi-am dat si eu cu parerea.

Lasa un comentariu