Elementul predicativ suplimentar este partea secundară de propoziție care determină în același timp atât un verb (sau un echivalent al acestuia) cât și un substantiv (sau un echivalent al acestuia), exprimând o caracteristică sau o acțiune simultană cu acțiunea verbului – sau echivalentului – determinat, referindu-se în același timp la un substantiv – sau echivalent al acestuia. Răspunde la întrebările: cum? în ce mod? – puse verbului (sau echivalentului) – și care? ce fel de? – puse substantivului (sau echivalentului).
După partea de vorbire prin care se exprimă, elementul predicativ suplimentar poate fi:
- Element predicativ suplimentar adjectival – se exprimă prin adjectiv propriu-zis sau provenit și se acordă în gen și număr cu substantivul – sau echivalentul – determinat. Cazul elementului predicativ suplimentar este nominativ.
- Element predicativ suplimentar substantival – se exprimă prin substantiv sau pronume în cazul nominativ și determină simultan un verb (sau un echivalent al acestuia) și un substantiv (sau un echivalent al acestuia). Verbul determinat trebuie să fie unul intranzitiv, la diateza reflexivă
Exemple de elemente predicative suplimentare
- Copiii se joacă liniștiți. (element predicativ suplimentar adjectival)
- Ea a plecat desculţă la petrecere. (element predicativ suplimentar adjectival)
- George a fost numit șef peste o echipă de 15 persoane. (element predicativ suplimentar substantival)
Lasa un comentariu