Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Cazul genitiv

Cazul genitiv
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

Cazul genitiv este un caz al declinării cu funcția sintactică fundamentală de atribut (uneori nume predicativ, complement direct sau circumstanțial) care exprimă apartenența, posesiunea, dependența etc și răspunde la una din întrebările: al cui?, a cui?, ai cui?, ale cui?

Genitivul substantivelor este cazul care subordonează un nume faţă de un alt termen regent. Exemple: casa bătrânilor, limbile ceasului, pisica vecinului, tinerii neamului.

Genitivul se poate exprima cu ajutorul:

  • articolul substantival hotărât. Exemple: caietul elevului, mâncarea cățelului, cartea colegului;
  • articolul substantival nehotărât. Exemple: caietul unui elev, mâncarea unui cățel, cartea unui coleg;
  • desinenţa substantivelor şi adjectivelor feminine. Exemple: caietul unei colege silitoare, aripa unei albine harnice;
  • articolul genitival folosit pentru a marca genitivul diferenţiindu-l de dativ. Exemple: un caiet al unui elevul, o pagină a unei cărți.

La substantiv şi la părţile de vorbire folosite cu valoare substantivală, genitivul este unul dintre cazurile care se poate construi cu prepoziţie sau fără prepoziţie.

Genitivul este întotdeauna cerut de

  • prepoziţiile primare: asupra, contra
  • prepoziţiile formate prin conversia altor părţi de vorbire: dedesubtul, dinaintea, împotriva, dinapoia, dindărătul, împrejurul
  • locuţiunile prepoziţionale al căror ultim element este un substantiv articulat hotărât (-l, -a): în dreptul, în mijlocul, în timpul, în vremea, la începutul, din cauza, în ciuda, cu ajutorul, în privinţa, în afara, cu excepţia

Articole interesante

7 comentarii

  1. Cum este corect: „modul de utilizare a sumelor” sau „modul de utilizare al sumelor?”

  2. Va rog, cum este corect: „Domeniul scenei si filmului” sau „Domeniul scenei si al filmului”? La fel, cum este corect: „Oameni ai fabricilor și uzinelor” sau „Oameni ai fabricilor și ai uzinelor”?

  3. Buna ziua,

    Gasiti corecte exprimarile de tip ” criminalul copilului” sau „agresorul omului”? Desi strict din punct de vedere strict gramatical ele par a fi corecte, totusi, utilizarea formei de genitiv a substantivelor „copilului”, respectiv „omului”, mi se pare un pic fortata, avand in vedere faptul ca nu putem vorbi despre o relatie de posesiune sau de apartenenta intre subiect si atributul care il determina. Va multumesc mult!

Lasa un comentariu