Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Ouălor sau Ouălelor

Ouălor sau Ouălelor
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

Nu știu dacă li se pare ceva în neregulă cu sonoritatea lui ouălor sau dacă pur și simplu au auzit prea des forma ouălelor, dar mi-e clar că multă lume a adoptat forma greșită. La nivel de logică e simplu: ai un ou, două/trei/șapte/n ouă și-apoi forma articulată ouăle și cea de genitiv-dativ ouălor. Nu e nicio regulă specială și, de exemplu, sigur nu te-ai gândi vreodată că ar fi corect fetelelor, deși e aceeași secvență: o fată, două/trei/șapte/n fete, forma articulată fetele și cea de genitiv-dativ fetelor.

PS: Firește, nici ouălele n-are de ce să fie o formă corectă.

Citește și:   Atașament

Articole interesante

5 comentarii

  1. A propos de ouă, o potentiala „incurcatura de limba”: CUM e corect in limba romana – „două ouă mouă” SAU „doi oi moi”? 😛 😆

  2. P.S. SI MIE – nu o singura data parca „mi-a venit pe limba” (de la sine) „oualelor” (in ciuda incorectitudinii ilogice a acestei forme). Pare sa aiba magnetism…

  3. Victor, o fi ca la năravuri, se prine ușor 🙂

  4. …sau ca la vicii… Probabil. Nedumerirea mea este alta: nu ca (mi-)a staruit indelung greseala odata deprinsa, ci felul spontan in care am facut-o – initial si apoi repetat – (si in care imi mai vine si acum uneori s-o fac, inainte de a ma corecta – mental – fiindca stiu ca-i incorect.)

  5. Spuneti NU „oualelor” si formei gresite „oualele”!!!! Va rog dragi munteni – in special, moldoveni, ardelenii mei, banateni, bucovineni si dobrogeni!!!! Nu mai spuneti cuvintele astea ne-romanesti – e noaptea mintii, va rog frumos!!!! SA SPUNEM NU „OUALELOR” SI FORMEI GRESITE „OUALELE”!!!!

Lasa un comentariu