Nu știu dacă li se pare ceva în neregulă cu sonoritatea lui ouălor sau dacă pur și simplu au auzit prea des forma ouălelor, dar mi-e clar că multă lume a adoptat forma greșită. La nivel de logică e simplu: ai un ou, două/trei/șapte/n ouă și-apoi forma articulată ouăle și cea de genitiv-dativ ouălor. Nu e nicio regulă specială și, de exemplu, sigur nu te-ai gândi vreodată că ar fi corect fetelelor, deși e aceeași secvență: o fată, două/trei/șapte/n fete, forma articulată fetele și cea de genitiv-dativ fetelor.
PS: Firește, nici ouălele n-are de ce să fie o formă corectă.
A propos de ouă, o potentiala „incurcatura de limba”: CUM e corect in limba romana – „două ouă mouă” SAU „doi oi moi”? 😛 😆
P.S. SI MIE – nu o singura data parca „mi-a venit pe limba” (de la sine) „oualelor” (in ciuda incorectitudinii ilogice a acestei forme). Pare sa aiba magnetism…
Victor, o fi ca la năravuri, se prine ușor 🙂
…sau ca la vicii… Probabil. Nedumerirea mea este alta: nu ca (mi-)a staruit indelung greseala odata deprinsa, ci felul spontan in care am facut-o – initial si apoi repetat – (si in care imi mai vine si acum uneori s-o fac, inainte de a ma corecta – mental – fiindca stiu ca-i incorect.)
Spuneti NU „oualelor” si formei gresite „oualele”!!!! Va rog dragi munteni – in special, moldoveni, ardelenii mei, banateni, bucovineni si dobrogeni!!!! Nu mai spuneti cuvintele astea ne-romanesti – e noaptea mintii, va rog frumos!!!! SA SPUNEM NU „OUALELOR” SI FORMEI GRESITE „OUALELE”!!!!