Este nevoie de 24 de ore pentru ca hrana să treacă prin tractul digestiv lung de 9 metri. În drumul său, aceasta se amestecă cu acizi şi cu sucurile digestive care abosorb toţi nutrienţii necesari organismului.
Urmând drumul hranei putem afla cum funcționează sistemul nostru digestiv.
Gura
Totul începe de aici. Hrana este ingerată cu ajutorul gurii şi a dinţilor care rup mâncarea în bucăţele mici.
Esofagul
Esofagul este un “tub” lung de 25 de centimetri care se contractă pentru a conduce alimentele mestecate în stomac. Esofagul produce un mucus care ajută hrana să alunece mai uşor.
Stomacul
Acest “săculeţ” are numeroşi muşchi şi este de mărimea unei mingi de tenis atunci când este gol, dar se măreşte şi poate ajunge chiar şi de dimensiunea unei mingi de fotbal atunci când este alimentat cu hrană din belşug. Odată ce hrana ajunge aici, aceasta se amestecă cu acizi şi sucurile digestive secretate de stomac care descompun mâncarea şi mai mult şi omoară bacteriile dăunătoare. De aici, hrana care acum are o consistență mai lichidă, este pregătită să plece mai departe, în intestinul subţire.
Intestinul subţire
Intestinul subţire poate atinge şi 6.5 metri şi este un tub de 3 centimetri lăţime prin care trec toate substanţele nutritive din hrană şi se îndreaptă în sânge. Odată ce nutrienţii au plecat, resturile pleacă şi ele către următoarea parte a intestinelor.
Intestinul gros
Rolul pe care îl are intestinul gros este să absoarbă apa, sărurile şi mineralele din resturile nedigerabile. Resturile solide pleacă spre colon de unde mai târziu vor fi eliminate din organism.
Ficatul
Ficatul este cel mai mare organ intern şi are peste 500 de funcţii în organism. Ficatul funcţionează ca o fabrică de procesare chimică a hranei.
Vezica biliară
Vezica biliară are formă de pară şi are rolul de a stoca bila şi de a o face mai groasă şi mai puternică înainte de a o adăuga în intestinul subţire.
Pancreasul
Pancreasul produce enzimele care ajută la digerarea nutrienţilor din mâncare. De asemenea, pancreasul produce insulina, un hormone care ajută la controlul nivelului de zahăr din sânge.
Lasa un comentariu