Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Drumul hranei: cum funcţionează sistemul digestiv

Drumul hranei: cum funcţionează sistemul digestiv
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

Este nevoie de 24 de ore pentru ca hrana să treacă prin tractul digestiv lung de 9 metri. În drumul său, aceasta se amestecă cu acizi şi cu sucurile digestive care abosorb toţi nutrienţii necesari organismului.

Urmând drumul hranei putem afla cum funcționează sistemul nostru digestiv.

Gura

Totul începe de aici. Hrana este ingerată cu ajutorul gurii şi a dinţilor care rup mâncarea în bucăţele mici.

Esofagul

Esofagul este un “tub” lung de 25 de centimetri care se contractă pentru a conduce alimentele mestecate în stomac. Esofagul produce un mucus care ajută hrana să alunece mai uşor.

Stomacul

Acest “săculeţ” are numeroşi muşchi şi este de mărimea unei mingi de tenis atunci când este gol, dar se măreşte şi poate ajunge chiar şi de dimensiunea unei mingi de fotbal atunci când este alimentat cu hrană din belşug. Odată ce hrana ajunge aici, aceasta se amestecă cu acizi şi sucurile digestive secretate de stomac care descompun mâncarea şi mai mult şi omoară bacteriile dăunătoare. De aici, hrana care acum are o consistență mai lichidă, este pregătită să plece mai departe, în intestinul subţire.

Citește și:   Părinți de același sex sau Părinți de același gen

Intestinul subţire

Intestinul subţire poate atinge şi 6.5 metri şi este un tub de 3 centimetri lăţime prin care trec toate substanţele nutritive din hrană şi se îndreaptă în sânge. Odată ce nutrienţii au plecat, resturile pleacă şi ele către următoarea parte a intestinelor.

Intestinul gros

Rolul pe care îl are intestinul gros este să absoarbă apa, sărurile şi mineralele din resturile nedigerabile. Resturile solide pleacă spre colon de unde mai târziu vor fi eliminate din organism.

Ficatul

Ficatul este cel mai mare organ intern şi are peste 500 de funcţii în organism. Ficatul funcţionează ca o fabrică de procesare chimică a hranei.

Vezica biliară

Vezica biliară are formă de pară şi are rolul de a stoca bila şi de a o face mai groasă şi mai puternică înainte de a o adăuga în intestinul subţire.

Pancreasul

Pancreasul produce enzimele care ajută la digerarea nutrienţilor din mâncare. De asemenea, pancreasul produce insulina, un hormone care ajută la controlul nivelului de zahăr din sânge.

Articole interesante

Lasa un comentariu