Ziua de vineri
În vremuri păgâne, ziua de vineri era considerată cea mai norocoasă zi a săptămânii pentru că era stăpânită de zeiţa Venus, simbolul dragostei şi norocului. În perioada creştinismului, percepţia asupra zilei de vinei s-a schimbat şi aceasta era considerată că fiind o zi plină de ghinion.
Se spunea chiar şi că Adam şi Eva au muşcat din mărul interzis într-o zi de vineri şi au murit. De asemenea, Isus a fost crucificat într-o zi de vineri.
Aceste credinţe populare i-au condus pe oameni multă vreme. Secole la rând, marinarii au refuzat să plece pe mare într-o zi de vineri.
Teama de a porni într-o călătorie vinerea s-a păstrat şi în secolul 20. În Europa cele mai puţine cereri de bilete pentru mijloace de transport (avion, tren) se înregistrează în ziua de vineri. Mai mult decât atât, se pare că cele mai multe jafuri se petrec în zilele de vineri.
Numărul 13
Te-ai întrebat până acum de unde a apărut această teamă a tuturor de cifra 13? Se spune că această îşi are originea pe vremea omului primitiv care nu a reuşit niciodată să numere mai mult de 12.
În mitologia nordică numărul 13 era legat de moartea lui Baldur, cel mai iubit zeu. Atunci când 12 zei s-au adunat pentru un banchet în Valhalla, Loki s-a năpustit la petrecere şi astfel numărul lor a ajuns la 13, iar acest incident a fost asociat cu moartea lui Baldur. Acelaşi lucru se întâmplă şi în cărţile de tarot, unde 13 reprezintă “Moartea”.
Lasa un comentariu