Există două tipuri de copaci: copaci cu frunze verzi, indiferent de anotimp, şi copaci cu frunze căzătoare. Frunzele căzătoare părăsesc copacii odată cu venirea toamnei, spre deosebire de ceilalţi copaci care rămân îmbrăcaţi chiar şi când afară se face tot mai frig.
De ce cad frunzele toamna?
Odată ce sezonul rece se apropie, zilele devin tot mai scurte şi mai reci. Dacă trunchiurile robuste, rădăcinile şi crengile rezistă chiar şi la temperaturi extrem de mici, frunzele nu sunt atât de puternice cât să reziste frigului şi încep să se desprindă şi să cadă.
Un alt motiv pentru care frunzele ajung să se aştearnă într-un covor arămiu este şi acela că lumina soarelui este tot mai puţin suficientă pentru a hrăni frunzele şi a genera energie pentru copaci.
Când temperaturile se apropie de îngheţ, transportul de apă de la rădăcina la trunchi şi de la trunchi la ramuri şi apoi la frunze încetineşte şi este tot mai dificil.
Dacă există provizii suficiente de apă, unele frunze ar mai putea rămâne în copac şi iarna, dar acest lucru poate fi dăunător copacului. Viscolul şi vântul puternic din perioada iernii poate doborî întreg copacul lovind chiar prin intermediul acestor frunze care au rezistat până atunci.
Pentru a scăpa de frunze, atunci când vine toamna copacii încetează să mai producă pigmenţi, precum clorofila din frunze, şi de aceea acestea îşi schimbă culoarea – de la verde, la galben şi mai apoi devin maronii. Apoi, se formează un strat subţire de celule moarte la baza frunzei care o face pe aceasta să se desprindă uşor de pe ramură.
Locul de pe ramură în care a existat frunza înainte să cadă se sigilează şi astfel apa rămâne “înmagazinată” în trunchiul copacului. Până la finalul toamnei toare frunzele din copaci vor cădea şi vor creşte altele noi odată cu venirea primăverii care aduce, din nou, căldură şi apă.
De ce alţi arbori rămân verzi chiar şi iarna?
Arborii precum brazii, molizii, pinii sau cedri nu rămân niciodată fără frunze. Frunzele acestora au forma unor ace verzi, acoperite cu un strat de ceară care le permite să reţină apa în interior. De asemenea, fluidele din interiorul celulelor acestor copaci conţin substanţe care sunt rezistente la îngheţ.
Lasa un comentariu