Tu ai simţit vreodată sabia lui Damocles? Cu siguranţă mulţi vor răspunde da, pentru că aceasta e expresie prin care vrem să exprimăm un pericol, o primejdie ce ne pândeşte mereu sau într-o anumită situaţie.
Dar de unde provine expresia şi cine a fost Damocles?
Se pare că expresia „sabia lui Damocles” provine de la o morală străveche popularizată de filosoful roman Cicero.
Dionisie al II-lea a fost regele tiran, care a domnit peste oraşul sicilian Siracuza, în timpul secolelor V-IV i.Hr. Deşi era bogat şi puternic, Dionisie a era mereu nefericit.
Unul dintre curtenii săi, Damocles, auzind că regele era mereu nefericit a început să îl asalteze cu complimente şi să îi dea de înţeles că îl invidiază pentru viaţa sa de rege, care nu poate fi altfel decât fericită.
„Ai vrea tu oare să guști din aşa viaţă şi să încerci din norocul meu?” l-a întrebat Dionisie pe Damocles, iar răspunsul afirmativ a venit fară ezitare.
Dionisie l-a aşezat pe Damocles pe locul său la masă şi i-a pus în faţă bucate alese. Lui Damocles nu îi venea să creadă că un asemenea noroc s-a abătut asupra sa , dar cu cât începea să se bucure de viața unui rege, cu atât mai mult atenţia îi era atrasă de sabia spânzurată de Dionisie de tavan. Sabia era ascuţită ca briciul şi era poziţionată deasupra capului lui Damocles şi se ţinea doar de un singur fir de păr de cal. Cuprins de teamă, Dionisie nu se mai putea bucura de viaţa de rege şi nu şi-a mai dorit să fie atât de norcos, aşa că şi-a cerut iertare şi a plecat.
Damocles nu îi venea să creadă…?!
Pe bune? Pe o pagină pe care, ai pretenția, înveți copiii și îi ajuți pe părinți?
Elementar.
O eroare de tastare