Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Un procent de

Un procent de
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

Am fost întrebați dacă e corectă formularea ”un procent de 25%”, așa că am fugit la DEX. Definiția arată exact așa:

Procent = A suta parte dintr-o cantitate dată; proporție în raport cu o sută; sutime, procentaj; dobânda calculată la o sută de unități monetare pe interval de un an.

Și mi se pare că e într-o zonă destul de gri ideea de procent. Sensul primordial al procentului e sigur de 1%, iar această interpretare ar face greșită formularea de mai sus (alternativa corectă fiind ”25 de procente”). Doar că procentul se mai definește și în relație cu ideea de proporție, e sinonim și cu procentaj (definit, la rândul său, ca fiind un ”calcul făcut pentru stabilirea procentului; cifra obținută prin acest calcul”) și se vorbește inclusiv despre acel sens cu dobânda (care pentru mine e, sincer, o noutate). Iar toate trei mă duc cu gândul și la alte cifre, nu doar la 1.

Nu știu, poate greșesc și merită discutat. Deocamdată tind să cred că formularea inițială poate fi corectă, măcar pentru un sens secundar (extins) al conceptului de procent. Cumva, mi se pare că seamănă cu situația cifrei. Teoretic, sensul propriu al lui cifră acoperă strict numerele naturale cuprinse în intervalul (închis) 0-9: 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9. Însă cifra a ajuns să fie sinonim și pentru numere/valori mai mari decât zece.

Citește și:   î din i şi â din a

Cristian, îți mulțumim pentru inspirație!

PS: Cred că nu strică să încercați să reformulați de fiecare dată când ajungeți pe teritoriu nesigur, iar formularea în discuție se poate armoniza într-o formă care să fie corectă mai presus de orice dubiu.

PPS: Nu e păcăleală! Nu ne jucăm cu lucruri serioase 🙂

Articole interesante

2 comentarii

 1. Buna,

  De pe site-ul:
  http://procentaje.calculators.ro

  Când folosim cuvântul procent şi când procentaj?
  ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
  Corect este să spunem: un rezultat de 7 procente, sau 7%, sau un procentaj de 7%.
  Incorect este să spunem: un procent de 7%.

  Un procent inseamna 1%, nu cred ca poate fi corect sa spunem un procent de 7% sau un procent de 23%, etc, acelea ar trebui sa fie procentaje, sau procente.

  Doar o parere.

  Cu prietenie,
  Andrei
  Numai bine!

 2. Andrei, părerea noastră (cu argumentele de rigoare) e mai sus. Apreciem că ne-ai scris (fie și cu două referințe spre același site :)).

Lasa un comentariu