Cea mai mare parte din suprafața pământului este acoperită cu apă – cu apă sărată! Oceanele care susțin o mare parte din viața de pe Pământul conțin în jur de 3,5% clorură de sodiu, ceea ce reprezintă 50 de milioane de tone de sare.
Dar de unde provine toată această cantitate de sare din apa mărilor? În timp ce o parte din cantitatea de sare provine din roci vulcanice sau de la roci de pe fundul mărilor, cea mai mare parte din cantitatea de sare provine de pe pământul care ne înconjoară. De fiecare dată când plouă, mici cantități de săruri minerale ajung în râuri, care în cele din urmă ajung să se verse în mare.
Sarea care provine din râuri reprezintă mai puțin de 1/200 din cantitatea care se găsește în mod obișnuit în apă mării. Aceasta este mai concentrată în oceane, deoarce căldura soarelui face ca apa de la suprafață să se evapore și să rămână o cantitate mai mare de sare.
Concentrația de sare din apă nu este la fel peste tot. Spre poli, de exemplu, apa nu este la fel de sărată pentru că aceasta se diluează prin topirea gheții, în timp ce căldura de la tropice face ca apa să fie mai sărată și mai densă.
Lasa un comentariu