România se poate mândri cu multe realizări consemnate, de-a lungul timpului în faimoasa Cartea Recordurilor (Guinness World Records). Iată câteva dintre cele mai interesante recorduri românești:
- România deţine recordul pentru cea mai mică bancnotă din lume, bancnota de 10 bani, emisă de Ministerul de Finanţe al României în 1917. Cel mai mic ban de hârtie avea dimensiunile de 27,5 mm x 38 mm. Acest record a fost certificat de World Records Academy – Academia Recordurilor Mondiale. Bancnota a fost emisiă de urgenţă în timpul Primului Război Mondial, are culorile verde şi portocaliu.
- Cel mai scump ziar din lume care a intrat în Cartea Recordurilor în iunie 2008, este publicaţia româneasca Zimbrulu şi Vulturulu, în valoare de 829.500 de euro. Această sumă a fost stabilită la o licitaţie la Geneva. Piesa a avut un preţ de pornire de 500.000 de euro, dar a ajuns la 829.500 de euro, fiind cumpărată de britanicul Joseph Hackmey. Valoarea actuală a exemplarului este de 3 milioane de euro.
- Alpinista de origine română Coco Popescu, a fost prima alpinistă din lume care a terminat circuitul Seven Volcanoes și tot prima alpinistă din lume care a atins vârful celui mai înalt Vulcan din Antarctica, Muntele Sidley. La 24 ianuarie 2011,acest record a fost omologat de World Records Academy.
- Recordul mondial privind cei mai mulți dansatori în sincron cu umbrele a fost stabilit la Arenele Romane, în România. 1.461 de oameni coordonați de un coregraf profesionist au dansat sincron cu umbrele colorate, timp de 6 minute și 24 de secunde.
- România deţine recordul pentru cel mai mare steag din lume. În 2013 s-a construit un tricolor de cinci tone, care avea 349 metri pe 227 metri şi la care s-au folosit aproape 71 de kilometri de material.
- Nadia Comăneci este gimnasta cu cele mai multe note de 10 obţinute la o singură ediţie a Jocurilor Olimpice. Este vorba de cele 7 note de 10 obţinute în 1976, la Montreal. Înainte de 1976 nimeni nu obţinuse nota 10 la un eveniment olimpic. În plus, ziua de 18 iulie (18 iulie 1976 este ziua în care Nadia a obţinut, la 14 ani, primul punctaj de 10 din istoria Jocurilor Olimpice) a fost declarată „Ziua Recordurilor Mondiale”.
Lasa un comentariu