Cele mai grele ierni din istoria României

0

O iarnă cu multă zăpadă, cu troiene imense și ger mai întâlnim doar în povești. Chiar dacă în ultimii ani, am mai avut parte și de ierni în care ne-am bucurat de ceva mai multă zăpadă și alte fenomene specifice acestui anotimp, nimic nu se poate încadra la capitolul recorduri. Însă, România s-a confruntat în trecut și cu ierni demne de Cartea Recordurilor. Iată care au fost cele mai spectaculoase și în același timp cele mai grele ierni din țara noastră:

  • În 1929, sute de români din Vechiul Regat şi-au pierdut viaţa din cauza frigului. În februarie 1929, în Bucureşti se înregistraseră – 24 de grade Celsius, iar în Ţara Bârsei termometrele au indicat -38,5 grade Celsius. La Constanţa, vapoarele au fost prinse în gheţuri, iar țărmurile Mării Negre au îngheţat, multe vase s-au rătăcit şi au suferit avarii din cauza mării îngheţate.
  • În iarna anului 1942 s-a înregistrat recordul de ger din țara noastră, la Braşov termometrele au indicat -38,5 grade Celsius. Tot atunci și în Bucureşti, gerul a fost cumplit, la staţia din Băneasa înregistrându-se -32,2 grade Celsius.
  • În iarna lui 1954, România face cunoștință cu cel mai mare viscol produs vreodată pe teritoriul țării noastre. Troienele au atins atunci înălțimea de 5 metri. Prăpădul a lovit România atunci în dimineaţa zilei de 3 februarie 1954.
  • O mare ninsoare s-a abătut peste România chiar în noaptea de Revelion 1966-1967. Ninsorile au continuat câteva zile, zăpada ajungând la o înălţime de 3 metri.


Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?