Munții Carpați reprezintă o adevărată comoară pentru noi toți. Acest lanț muntos care ocupă o treime din suprafața totală a României nu este doar de o frumusețe deosebită, dar este și un loc care ascunde multe secrete, deține câteva recorduri și se remarcă datorită unicității sale. Iată câteva curiozități fascinate despre Munții Carpați.
- Denumirea munţilor Carpaţi vine de la denumirea unui trib de daci din Moldova care se numeau carpi, ceea ce în traducere ar insemna ”pietre”.
- Munţii Carpaţi au o lungime de aproximativ 1.500 km, după Munţii Scandinaviei, ce au 1.700 km, fiind astfel al doilea cel mai lung lanţ muntos din Europa.
- Munţii Carpaţi străbat opt țări: Ungaria, Ucraina, Serbia, România, Polonia, Cehia, Austria, Slovacia. Ca forme de relief, Carpații prezintă o serie de depresiuni, având culmile presarate cu pajiști.
- Pe crestele înalte ale Carpaților trăiește o subspecie a caprelor negre.
- Cel mai înalt vârf din tot lanțul carpatic este Gerlachovsky care se găsește în munții Tatra din Slovacia și are o altitudine de 2.655 metri (cu o sută de metri mai mult decat vârful Moldoveanu).
- Munții din România au în componența lor toate tipurile de rocă posibilă.
- În Munții Carpați se află cel mai mic oraș din țară, Băile Tușnad.
- Munții Carpați dețin recordul pentru cea mai mică temperatură înregistrată în țara noastră. În data de 25 ianuarie 1942, în localitatea Bod situată în Depresiunea Brașovului, s-a înregistrat o temperatură de -38.5°C
- În interiorul arcului carpatic găsim cea mai mare parte a numărului de urși bruni, lupi și lincși din Europa. În România, se află cea mai mare populație de urși bruni din Europa.
Lasa un comentariu