Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Cultură generală- știi ce a inventat Dragomir Hurmuzescu?

Cultură generală- știi ce a inventat Dragomir Hurmuzescu?
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

Eu credeam că am o cultură generală, că știu multe lucruri interesante despre lume, dar un prieten m-a surprins zilele trecute cu o întrebare: Știi ce a inventat Dragomir Hurmuzescu?
Cu siguranță nu am știut și probabil, asemenea mie, mulți dintre cei care citiți acest articol nu știți. Țara noastră are într-adevăt mulți oameni de valoare și multe lucruri interesante de știut, mai ales că suntem români. De aceea mi-am propus să descopăr în fiecare lună ceva nou românesc și să împărtășesc și cu voi.
Deci….

Iată ce a inventat Dragomir Hurmuzescu

Dragomir M. Hurmuzescu a trăit în perioada 13 martie 1865 – 31 mai 1954, București și a fost fizician, inventator, profesor la Universitatea din Iași și membru al Academiei Române.

Provine dintr-o familie obișnuită iar pe perioada liceului rămâne orfan de tată. Din acel moment ia pe umerii săi întreținerea întregii familii și este nevoit să dea meditații unor copii din familii înstărite pentru a se întreține. Dar nu a abandonat studiile și obține o bursă la Universitatea Sorbona din Paris, unde devine licențiat in Fizică absolvind studiile ca șef de promoție. În același timp cu studiile, lucrează în cadrul laboratorului universității, sub îndrumarea unuia dintre profesorii săi Gabriel Lippman și alături de vestiții cercetători Marie și Pierre Curie. Datorită rezultatelor sale remarcabile, este ales membru al „Societății Franceze de Fizică”, membru al „Comitetului savanților străini din Franța” și membru al „Societății Fizicienilor Germani”. În 1896 devine doctor în fizică.

Descoperiri și realizări:

  • A proiectat și construit un dinam cu voltaj mare (peste 2000 V) prin care a tras atenția multor cercetători ai vremii.
  • A fost fondatorul învățământului electrotehnic din România.
  • A avut contribuții în domeniul electricității și fizicii razelor X- a pus bazele primului laborator de electricitate din țară, transformat apoi în Școala de Electricitate de lângă Universitatea din Iași, fiind prima școală de fizică experimentală.
  • A inventat un izolator alcătuit pe baza unui amestec de sulf și parafină, numit dialectrină și a construit electroscopul care-i poartă numele-  electroscopul Hurmuzescu (1894).
  • A fost membru fondator al Academiei de Științe din România

  • A fost ctitor al radiofoniei românești- el repetă și realizează la Iași în anul 1901 experimentele de comunicare prin radio ale lui Guglielmo Marconi, Alexandru Popovici și ale altor specialiști din perioada 1895-1901. În 1922, sub conducerea sa, și-a început activitatea Societatea Română de Radiodifuziune (Societatea de Difuziune Radiotelefonică din România), care la 1 noiembrie 1928 difuza în eter prima emisiune cu anunțul: Alo, alo, aici Radio București, urmat de discursul președintelui Societății , Dragomir Hurmuzescu. Este momentul ce inaugura, practic, postul național de radio din România.
  • Colaborează cu cercetătorul E. Severin în determinarea radioactivității apelor minerale și cu N. Patriciu în perfecționarea aparatelor electrice de măsură și determinarea radioactivității petrolului

Articole interesante

Lasa un comentariu