Cele mai multe plante se orientează spre soare, însă în cazul florii-soarelui mișcarea este vizibilă. Dacă observi dimineața un lan de floarea soarelui, vei vedea cum toate pălăriile aurii sunt orientate spre este. Seara însă, floare își îndreaptă fața spre vest.
Într-un studiu publicat în revista Science, o echipă de cercetători a încercat să afle motivele care stau la baza acestei mișcări și se pare că printre acestea se numără genele, hormonii şi polenizarea.
Floarea-soarelui nu face parte din categoria florilor care au ,,pulvinus” (parte groasă de la baza frunzei care schimbă rigiditatea plantei când intră în contact cu sorele). În timp ce soarele îşi schimbă poziţia pe cer, apă pătrunde prin diferitele părţi ale pulvinus-ului, întreptând frunzele în direcţia soarelui. Fără această structură, floarea-soarelui nu ar trebui să fie mobilă.
Pentru a determina modul în care se mişcă, cercetătorii au plantat floarea-soarelui afară, această s-a rotit la 180 de grade când soarele a apus. Rotindu-se către vest în timpul zilei, s-a rotit către est în timpul nopţii pentru a prinde primele raze ale dimineţii. Dacă ar fi lăsat planta în aceiaşi poziţie, probabil un stimul din mediu le-ar indica când să se rotească şi când nu. Dacă s-ar roti în direcţia greşită, ar însemna că ritmul lor circadian le dictează mişcările. A doua posibilitate prin care au testat planta a fost prin aprinderea şi închiderea unei lumini artificiale în timpul nopţii, când o aprindeau aceştia constatau că floarea se află în direcţia greşită.
Iată alte curiozități despre floarea soarelui:
- Tulpina plantei poate atinge 3 metri, iar diametrul pălăriei poate atinge și 30 de centimetri.
- Floarea soarelui este o plantă care crește foarte repede.
- Cea mai înaltă floarea-soarelui consemnată și în Cartea Recordurilor a avut 8.23 metri.
- Faimosul pictor olandez Van Gogh are o serie de opere intitulate Floarea-Soarelui.
- Floarea-soarelui a fost pentru prima dată cultivată în America.
Lasa un comentariu