Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Curiozităţi despre cactuşi

Curiozităţi despre cactuşi
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

Stiaţi că…

… există peste 1000 de specii de cactus, dar asupra acestui număr specialiştii nu au căzut de acord, pentru că este foarte greu de realizat o clasificare exactă a tuturor formelor de cactus.

… cactuşii Cereus ajung până la o înălţime de 20 de metri. Se aseamănă cu nişte candelabre, trunchiurile lor se lăţesc treptat, dar de la mijloc se îngustează din nou. De departe par netezi, dar de fapt ei au ţepi puternici.

…ţepii îi feresc de erbivorele care, altfel i-ar mânca cu mare plăcere.

… antilopele au inventat o metodă de a se hrăni cu cactuşi. Ele iau în gură o frunză mai groasă de la altă plantă,cu ajutorul căreia îşi protejează botul, apoi caută locuri de unde ar putea rupe din gustosul cactus.

… animalele care consumă cactuşi mor adesea pentru că ţepii le străpung stomacul şi alte organe interne.

… gustoasele fructe ale cactusului Opuntia sunt, de asemenea ferite cu ajutorul ţepilor de musafirii pofticioşi.

… cactuşii mai sunt numiţi şi „cămile verzi” datorită cantităţii mari de apă pe care o înmagazinează.

… pentru a evita transpiraţia şi deci pierderile de apă, frunzele s-au transformat în ţepi, rolul acestora fiind preluat de tulpinile verzi care asimilează energia solară.

… florile cactuşilor se deschid doar pentru 15 minute.

… oamenii au încercat să creeze cactuşi fără ţepi, care să poată fi folosiţi drept furaje pentru animale.Calitatea nutreţului produs de cactuşi nu are rival. Cantitatea raportată la suprafaţa de teren ocupată este foarte mare, iar fructele unora sunt deosebit de gustoase. Astfel, fructele de Opuntia de culoare roşu purpuriu sau zmeuriu sunt atractive nu numai ca aspect, dar şi ca gust. Ele se pot mânca proaspete, conservate, iar pigmenţii sunt folosiţi pentru colorarea dulciurilor. Se consumă şi plăcile tinere de Opuntia. Prăjite au gustul asemănător cu vinetele.

… orice parte a plantei poate fi folosită pentru înmulţire, deoarece cactusul are o putere de adaptare foarte mare.

… cel mai mic cactus descoperit pana acum apartine speciei Blossfeldia liliputiana si masoara aproximativ 1 centimetru in diametru.

… imaginea unui cactus este prezenta pe stema Mexicului. Aceasta înfatişeaza un vultur auriu mexican aflat cu picioarele pe un cactus şi ţinând în plisc un şarpe.

… mirosul florii de cactus american poate fi simtit chiar si la o departare de 1 km. Aceasta este considerată cea mai puternic mirositoare planta cunoscută.

… există un cactus al cărui suc, dacă este consumat produce halucinaţii.

Articole interesante

8 comentarii

  1. si eu am facut un portofoliu su cactusi dar mai frumosi si mai multi ,nu ca tine.
  2. trimite-l, sal vedem si noi, ca sa te credem!
  3. In principiu ma bucur cand citesc despre aceste minunate plante, dar ma si intristez cand vad amestecul de adevar-gogosi care se serveste. Sunt un bun (zic eu) cunoscator al acestor plante si daca pe viitor doriti sa mai scrieti despre ele, va stau la dispozitie cu sfaturi si completari astfel scrierea sa fie adevarata.
    floarea de cactus nu este cea mai mirositoare din lumea, nu orice parte a cactusului poate fi folosita pentru inmultire si aici sunt variatii mari in functie de specie, cactusii inmagazineaza apa dar contin unele specii si cantitati mari de acid oxalic si in cazul unui consum in cantitate suficienta pentru a potoli o sete extrema este toxic;
  4. In completare, nu e adevarat ca florile cactusilor stau deschise 15 minute; in functie de specie, durata de viata a unei flori odata deschisa este de la aproximativ 6 ore si pana la o saptamana.
    Exista mai multe specii care contin substante cu efect asupra sistemului nervos central, lucru dealtfel nu foarte rar in lumea vegetala.
    http://www.cactusi.com este forumul roman al iubitorilor de cactusi; o perioada lunga a fost nefunctional, dar reincepe sa fie activ intr-un format modern
  5. multumim pentru completarile facute, noi tot ce scriem luam din diverse carti si reviste. Daca aveti lucruri interesante site-ul nostru va sta la dispozitie. Va asteptam!

Lasa un comentariu