Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Tigrul din China de Sud

Tigrul din China de Sud
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

Despre tigri s-au scris multe povestiri, unele adevarate, altele imaginate. Aceasta pentru că tigrul este un animal deosebit de inteligent, cu o dezvoltare a simţurilor extraordinară şi un vânător de temut. Caracteristicile lui i-au fascinat pe oameni şi au produs în egală măsură teamă şi admiraţe.

Tigrii sunt cele mai mari feline, adevărate pisici uriaşe. Cei mai multi (aprox. 80% din populatie) sunt tigrii de Bengal, care se întalnesc cel mai des în India şi Nepal.

În medie, tigrii cantaresc 250 kg, dar un mascul de tigru siberian poate cântari chiar 300 kg. Se spune că au fost văzute şi exemplare mai mari, cântărind peste 300 kg, dar veridicitatea afirmaţiilor nu a putut fi demonstrată.

Ca aspect, aceste animale sunt în general de culoare portocaliu aprins cu peste 100 de dungi, care variază de la maro la negru. Dungile difera de la un exemplar la altul, fapt ce îi ajuta sa se recunoască, exact ca amprentele la oameni. Un alt rol al dungilor este acela de camuflaj în timp ce vânează.

Exista de asemenea si tigri albi. Au fost confirmate şi cazuri de tigri complet negri.

O tigroaică poate avea un teritoriu de 20 km pătraţi, în timp ce un tigru se poate întinde pe un teritoriu de 60-100 km pătraţi. Masculii acceptă intrarea în teritoriu a altor femele, dar nu tolerează alţi masculi. Fiind agresivi prin natura lor, luptele pentru teritoriu pot reprezenta un act violent, adesea sfârşindu-se cu moartea unuia dintre masculi.

Tigrul din China de Sud (Panthera tigris amoyensis)

Această subspecie, cunoscută şi sub numele de tigrul Amoy, trăieşte în China Centrală şi de Est. Este considerat a fi strămoşul tuturor celorlalte subspecii de tigru. Tigrul din China de Sud este una dintre cele mai puţin numeroase subspecii de tigru.

Masculii ating în medie 2,50 metri de la cap la coadă şi cântăresc aproximativ 150 kilograme. Tigrul de China de Sud are dungi scurte şi late, cu spaţii mai mari între ele decât în cazul dungilor de pe blana tigrului bengalez sau a celui siberian. Sunt pur carnivori. Sunt cunoscuţi ca mâncători de oameni.

Din cauza vânatului ilegal, tigrul de China de Sud este în pericol să dispară complet ca subspecie. Se estimează că în prezent mai trăiesc în libertate cel mult 20-30 de tigri din această subspecie, care ocupă astfel primul loc în topul subspeciilor de tigru aflate în pericol de dispariţie, si face parte din grupul celor 10 animale din lume considerate pe cale de dispariţie. Specialiştii spun că în zece ani, dacă nu se vor lua măsuri severe tigrii Amoz, cum mai sunt numiţi, vor dispărea.

Se spune chiar că în ultimii 20 de ani nici un astfel de tigru nu a mai fost zărit în habitatul sau natural.

În 1977 Guvernul Chinez a dat o lege privind interzicerea uciderii tigrilor, dar a fost prea târziu pentru salvarea acestei subspecii. În prezent se află în captivitate 59 de exemplare de acest fel, în China de Sud, acestia fiind descendentii a numai 6 alte exemplare. S-ar putea ca diversitatea genetica să nu mai ţină mult, făcând ca rasa să dispară în totalitate. Totusi se fac eforturi pentru a salva rasa.

Mai mult de atât, oficialii chinezi au anunţat că vor da un premiu de 20 000 yuani celui care va semnala prezenţa unui tigru Amoy. Nu au întîrziat să apară şi profitanţii, un fermier chinez prezentând nişte poze cu renumitul tigru. După ce şi-a încasat banii, autorităţile au desoperit că totul era un fals, iar fermierul, pe lângă faptul că a dat banii înapoi a făcut şi 3 luni de închisoare.

În noiembrie 2007 s-a născut primul pui în afara Chinei, într-o rezervaţie din Africa. Organizaţia „Salvaţi tigrii Chinei” în colaborare cu o alte organizaţii de protecţie a mediului din China au realizat o colaborare cu organizaţia „Tigrii din Africa de Sud” pentru a reintegra tigrii din China în mediu natural. Înţelegerea s-a semnat în anul 2002 şi prevedea ca un număr de tigrii din această specie rară care trăiau în grădinile zoologice din China să fie duşi într-o rezervaţie din Africa de Sud. Acolo vor fi învăţaţi să trăiască în sălbăticie, în primul rând să vâneze, să-şi apere teritoriul. Specialiştii speră că, odată adaptaţi tigrii se vor înmulţi din nou şi numărul lor în sălbăticie va creşte. Când vor fi suficient de mulţi, vor  fi adusi din nou în locurile de origine, adică în China.

Intre timp în China o anumită zonă a fost declarată rezervaţie naturală, aici condiţiile fiind foarte apropiate de mediul natural de viaţă al tigrilor Amoy, iar primii tigri au fost deja „repatriaţi” cu ocazia J.O.

Articole interesante

2 comentarii

Lasa un comentariu