De ce ninge iarna
Ninsoarea este un fenomen ce se produce din cauza frigului, care transformă apa în gheaţă, deci, picăturile de apă din nori sunt transformate în fulgi. Fulgii de zăpadă sunt mici cristale de gheaţă. În loc să plouă, în timpul iernii, ninge.
Aşa cum ai observat până acum, iarna, razele de soare ajung oblic pe pământ în regiunile noastre. Fiecare zonă primeşte mai puţină căldură decât în celelalte anotimpuri. Aerul atmosferic este suficient de rece, chiar la nivelul solului, astfel încât picăturile de apă se transformă în cristale de gheaţă care se formează fulgi de zăpadă. Aceştia ajung pe sol fără să se topească.
De ce îngheaţă lacurile iarna
Atunci când temperaturile ajung mai mici de zero grade, frigul transformă apa lacurilor în gheaţă. Dacă frigul persistă, suprafaţa îngheţată devine tot mai groasă, iar gheaţa ajunge să se topească abia primăvara, după mai multe zile cu temperaturi peste zero grade. Cu cât apa este mai adâncă, cu atât va îngheţa mai greu în perioada iernii şi astfel apele adânci devin un refugiu pentru peşti şi animalele acvatice, care reuşesc, datorită acestui adăpost, să supravieţuiască peste iarnă.
Apa, la temperatura de 4 grade Celsius este mai grea decât la zero grade, iar gheaţa pluteşte pe apa neîngheţată.
De ce fumul care iese pe horn nu se înalță drept
Dacă iarna aceasta îţi vei petrece vacanţa la bunici, undeva la ţară, vei observa că toate casele au coşuri de fum, pentru că, cele mai multe dintre locuinţele de la ţară se încălzesc cu sobe pe lemne. Acum ai ocazia să vezi care este traseul fumului atunci când iese pe horn, în zilele geroase de iarnă. Atunci când nu este vânt, fumul se înalță în linie dreaptă spre cer. Când vedem că se înclină într-o anumită direcţie, acest lucru se datorează vântului care antrenează fumul în sensul în care bate.
Iată şi o explicaţie pe înţelesul elevilor mai mari: Particulele fine, solide, lichide sau gazoase, care intră în compoziţia fumului, pe măsură ce se ridică în aer, pe un traseu sinuos, pierd treptat energia datorată temperaturii lor mai ridicate faţă de aerul înconjurător. Fumul sfârşeşte prin a se împrăştia în aer, destul de repede, mai ales atunci când este vânt.
Lasa un comentariu