Toată lumea cască, iar căscatul este contagios! Aşadar, pregăteşte-te să caşti de foarte multe ori până vei termina de citit acest articol.
Căscatul se “ia” atunci când o persoană de lângă tine sau pe care o vezi cască. Există însă şi explicaţii ştiinţifice legate de căscat. Cei care au studiat fenomenul spun că oamenii cască atunci când au prea mult dioxid de carbon în sânge, iar căscatul este o formă prin care inspirăm oxigen și eliberăm dioxid de carbon.
Dar tot studiile au arătat că şi atunci când avem suficient oxigen, continuăm să căscăm.
Alte teorii susţin că atunci când suntem plictisiţi începem să căscăm, iar altele încearcă să ne convingă că, căscatul este o formă a creierului de a-şi regla temperatura atunci când aceasta este mai ridicată decât în restul corpului.
Indiferent de ceea ce se spune, deocamdată căscatul este un gest involuntar pe care nimeni nu a reuşit să îl explice cu argumentele necesare.
Ce se întâmplă atunci când căscăm?
Atunci când căscăm deschidem larg gura, iar fălcile se lasă în jos. În felul acesta, în gură va pătrunde mai mult aer, iar aerul acesta ajunge în plămâni. Muşchiul diafragmei este împins în jos, permiţând plămânilor să se mărească mai mult. Aerul învăluie plămânii şi oxigenul iese şi este trimis în vasele de sânge. Atunci când expiri, vei expira şi dioxidul de carbon.
Un căscat durează în medie 6 secunde. Oamenii de ştiinţă au descoperit că, atât câinii, cât şi peştii cască. Câinii obişnuiesc să caște atunci când îşi văd stăpânii căscând.
Care sunt momentele care te vor face să căşti:
- Atunci când cineva de lângă tine cască. Dacă vei căsca în clasă, vei observa că jumătate dintre colegii tăi vor începe şi ei să caște.
- Atunci când te uiţi la poze sau filmuleţe cu persoane care cască.
- Atunci când auzi un căscat.
- Când îţi vezi căţelul că începe să cască (este valabil şi invers).
- Atunci când citești ceve despre căscat.
Lasa un comentariu