Cu toții suntem preocupați de timp. Ceasurile și măsurarea timpului au devenit relevante pentru oameni odată cu Revoluția Industrială, când fabricile trebuiau să coordoneze sutele de angajați.
Folosim conceptul de timp des, dar cât de multe lucruri cunoaștem despre acesta? Iată câteva curiozități despre timp.
- Timpul trece mai repede pentru față decât pentru picioare (presupunând că stai în picioare). Teoria relativității a lui Einstein spune că cu cât ești mai aproape de centrul Pământului, cu atât trece timpul mai greu – și acest lucru a fost măsurat. Pe vârful Muntelui Everest un an este cu 15 microsecunde mai scurt decât la nivelul mării.
- Ceea ce considerăm mulți dintre noi că fiind o zi, atât cât durează mișcarea de rotație a Pământului, nu înseamnă 24 de ore. O zi înseamnă 23 de ore, 56 de minute și 4.2 secunde. Motivul: în fiecare zi Pământul se mișcă mai repede pe orbită în jurul soarelui, iar schimbarea poziției sale prelungește ușor ziua.
- Pe planetă Mercur o zi durează doi ani.
- Pentru că durează ceva timp ca lumina să ajungă la noi, tot ceea ce vedem este în trecut. Soarele pe care îl vezi când te uiți pe fereastră are 8 minute și 20 de secunde “vechime”.
- Timpul trece mai ușor cu cât te miști mai repede.
- Universul are o vârstă de 13.8 milioane de ani.
- Cel mai vechi obiect de pe Pământ are 4.4 milioane de ani și este un cristal, zirconiu, care a fost găsit în Jack Hills, Australia. Acesta este cu 160 de milioane de ani mai “tânăr” decât Pământul.
- În medie șoarecii trăiesc 3 ani, puii 10 ani, pisicile 21 de ani, caii pot atinge vârsta de 40 de ani, elefanții ajung și la 70 de ani, țestoasagigant trăiește 150 de ani și balenele 200 de ani.
Lasa un comentariu