Pufoasă, dulce şi colorată, vata pe băț este unul dintre cele mai îndrăgite deserturi. Generaţii la rând s-au bucurat de-a lungul timpului de vată pe băț! Şi cum la o plimbare prin parc nu ai cum să eviţi vânzătorii de vată pe băț, poate vrei să ştii mai multe despre acest desert minunat pe care îl îndrăgeşti atât de mult.
Vata pe băț are în medie 96 de calorii şi nu conţine grăsimi. Iată şi alte lucruri interesante despre vata pe băț.
– Vata pe băț a fost inventată de un dentist. Doctorul William Morrison împreună cu un confecţioner de bomboane, John Wharton, au inventat maşina care topea zahărul şi îl sulfă apoi printr-o sită fină, formând firele de zahăr.
– Câţiva ani mai târziu, tot un medic dentist, Josef Lascaux, a îmbunătăţit designul şi a dat denumirea de Cotton Candy (bomboană de bumbac) care a devenit marca înregistrată. Denumirea adaptată în limba română este vată pe băț.
– Maşinile moderne de făcut vată pe băț folosesc forţa centrifugă pentru a trage lichidul de zahăr prin găuri foarte fine. Când se loveşte de aer se transformă imediat în mii de fire extrem de fine.
– Firele de vată de zahăr sunt mult mai subţiri şi decât un fir de păr.
– Firele de zahăr erau folosite în bucătării încă din secolul 17. Bucătarii topeau zahărul şi imediat îl modelau cu ajutorul unei furculiţe pentru a obţine fâşii cât mai subţiri. Aceste fâşii erau folosite pentru a decora prăjituri şi torturi.
– Vata pe băț este foarte dulce pentru că singurul ingredient din care este făcută este zahărul, dar o vată pe băț are mai puţine calorii decât o cutie de suc. Atunci când este consumată cu moderaţie nu provoacă nici carii. În plus, vata pe băț nu conţine grăsimi spre deosebire de alte dulciuri pe care le găsim în magazine.
– În Japonia şi China confecţionarea vatei pe băț a devenit o adevărată artă, îndrăgitul desert căpătând forme şi culori de-a dreptul deosebite.
Lasa un comentariu