Despre creierul uman există o mulţime de informaţii complexe şi interesante care te vor ajuta să îţi explici multe despre această parte importantă a corpului uman.
Unele dintre acestea te vor uimi, pentru că probabil nu te-ai gândit vreodată că au legătură directă chiar cu creierul tău.
- Creierul este asemănător cu un computer pe care îl folosim zi de zi: stochează o mulţime de informaţii şi controlează modul în care gândim şi reacţionăm.
- În timp, creierul uman a evoluat şi anumite caracteristici nu au fost înţelese nici până astăzi de oamenii de ştiinţă.
- Creierul se găsește în centrul sistemului nervos şi este partea corpului care ne controlează gândurile, mişcările, deciziile, memoria.
- Creierul conţine milioane de celule nervoase care transmit şi primesc informaţii la nivelul întregului corp.
- Creierul uman este de trei ori mai mare decât creierul mamiferelor care au dimensiuni similare.
- În timp ce suntem activi, creierul generează între 10 şi 23 de watti, adică suficient de multă energie pentru a aprinde un bec.
- Fiecare parte a creierului interacţionează cu doar o jumătate a corpului, dar din motive care nu au fost descoperite până acum, interacţiunea se face cu partea opusă, respectiv partea dreaptă a creierului interacţionează cu partea stânga a corpului, iar partea stânga a creierului cu jumătatea dreaptă a corpului.
- Vasele care străbat creierul nostru măsoară peste 160.930 km.
- Creierul uman conţine cea mai multă grăsime din corp, fiind format în proporţie de 60% din grăsime.
- Cea mai mare parte a creierului se numeşte cerebel.
- Creierul poate să supravieţuiască fără oxigen între 4-6 minute.
- Într-o zi se distrug 85.000 de neuroni din creier.
- Alte părţi importante ale creierului sunt corpul calos, cortexul cerebral, talamus, hipotalamus, hipocampus şi trunchiul cerebral.
- Creierul uman este protejat de craniu, o “carcasa” protectoare făcută din 22 de oase unite între ele.
- La maturitate, creierul ajunge să cântărească în jur de 1.5 kilograme. Deşi reprezintă în medie până la 2% din greutate corpului, consumă chiar şi mai mult 20% din energia acestuia.
- Funcţionarea normală a creierului poate fi limitată de boli precum Alzheimer, Parkinson sau scleroză multiplă.
- Creierul este mult mai activ noaptea, în timpul somnului, decât ziua.
- Creierul nu simte durerea fizică. Atunci când simţim că ne doare capul, este vorba de o durere ce aparţine ţesuturilor adiacente materiei nervoase, ele fiind inclusiv de natură vasculară.
- Ori de câte ori ai o amintire sau un gând, creezi o nouă conexiune în creier. În medie, un om are 70.000 de gânduri într-o zi.
- Circulă un mit conform căruia ne folosim cel mult 10% din capacitatea creierului. Acest lucru nu este adevărat. Cercetătorii au ajuns la concluzia că, în orice moment, tot creierul nostru este activ.
- Practic, nu există zonă inactivă din creier şi după rezultatele cercetătorilor ne folosim mai mult din materia nervoasă, practic fiecare arie intră în activare intensă în anumite situaţii
Lasa un comentariu