Ciclonul este o furtună extrem de violență. Atunci când se vorbește însă de venirea unui ciclon, locul unde acesta urmează să lovească este foarte important deoarece sunt tipuri diferite de cicloane și locația determină ce fel de ciclon este acesta.
De exemplu, cicloanele care se formează lângă America de Nord și în Caraibe sunt cunoscute ca uragane. Cele care se formează lângă Japonia, Chona sau în Filipine se numesc taifunuri, iar restul poartă chiar denumirea de cicloane.
Cum se formează un ciclon?
Ciclonul este în general o furtună care se rotește în jurul unui centru de joasă presiune. Centrul este ochiul cicilonului care urmărește ce se întâmplă.
Principalele efecte ale unui ciclon sunt căderile mari de precipitații, vânt puternic, alunecări de terenuri și tornade. Un ciclon face cu atât mai multe ravagii cu cât intensitatea vântului este extrem de mare.
Tipuri de cicloane
Cicloanele tropicale care se formează peste Oceanele Atlantic, Pacific și cel Indian se formează, de obicei, vara. Uraganele și taifunurile sunt, de asemena, tipuri de cicloane tropicale. Acestea sunt de cinci categorii: 1, 2, 3, 4 și 5. Numărul crește pe măsură ce intensitatea și viteza vântului cresc.
Ciclonul polar și mesociclonul
Alte tipuri de cicloane sunt ciclonul polar și mesociclonul. Cicloanele polare apar în regiunile polare (așa cum le spune și numele) în lunile de iarnă, în Siberia, Groenlanda sau Antarctica. Un mesociclon are loc atunci când o parte a norului de furtună începe să se rotească și formează o tornadă.
Două curiozități despre cicloane
Ciclonul se rotește în sens invers acelor de ceasornic în emisfera nordică și în sensul acelor de ceasornic în emisfera sudică, datorită rotației pământului.
Atunci când sunt denumite cicloanele, literele Q,U,X,Y, Z nu sunt folosite și se alternează numele masculine cu cele feminine.
Lasa un comentariu