Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Ce este gazul de etilenă din fructe și legume

Ce este gazul de etilenă din fructe și legume
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

Un măr putred strică o grămadă de mere frumoase! Aşa sună unul dintre cele mai cunoscute proverbe. De fapt, aceasta nu este doar o metaforă, ci un lucru care se întâmplă în realitate şi care a fost demonstrat de ştiinţă. Acelaşi lucru este valabil şi în cazul bananelor, pepenilor galbeni şi al altor fructe şi legume. Totul se datorează unui hormon din plante numit etilenă, responsabil de coacerea fructelor.

Etilena este un hormon natural din fructe care există sub formă de gaz.

Acesta determină celulele să se degradeze, face ca fructele să devină mai moi şi mai dulci, frunzele să se ofilească şi muguri să înmugurească.

Poţi folosi aceste cunoştinţe de chimie pentru a menţine fructele şi legumele proaspete cât mai mult timp pentru că vei şti cum să le sortezi. Etilena este motivul pentru care, de exemplu, ceapă şi cartofii nu ar trebui ţinute la un loc.

Atunci când nu mai ai răbdare şi vrei să grăbeşti coacerea unor fructe poţi apela tot la aceste cunoştinţe despre gazul de etilenă. Pentru că etilena ajută fructele să se coacă poţi spori cantitatea de gaz, împăturind fructele verzi în hârtie sau în pungi de hârtie. Dacă pui lângă acestea şi un fruct care produce o cantitatea ridicată de etilenă, cum ar fi un măr sau o banană, coacerea fructelor verzi se va face şi mai rapid.

Iată o lista care îţi poate fi de ajutor atunci când ai nevoie de fructe sau legume care produc etilenă.

Mere, caise, banane coapte, pepene galben, smochine, ceapă verde, kiwi, mango, nectarine, piersici, pere, prune, roşii.

Fructele şi legumele care au un nivel scăzut de etilenă sunt bananele necoapte, brocoli, varză, conopidă, castravetele, vinetele, usturoiul, varză kale, mazărea, spanacul, căpşunile, pepenele roşu.

Articole interesante

Lasa un comentariu