Într-o bună zi, doi măgăruşi se pomeniră legaţi de gât cu aceeaşi sfoară, încât erau siliţi să stea unul lângă altul, ca doi oameni uniţi de aceeaşi soartă. Cum stăteau unul cu spatele la celălalt, unul se uita la răsărit, în timp ce celălalt se uita la apus. La o oarecare distanţă de ei, în cele două părţi opuse, se aflau două grămăjoare frumoase de fân proaspăt cosit. Mirosul fânului gâdilându-le din ce în ce mai plăcut nările, începură să tragă pe rând, când unul, când celălalt, unul într-o parte şi celălalt în partea opusă, care să ajungă mai repede la fânul proaspăt.
Dar, fiind amândoi la fel de puternici, iar sfoara scurtă, niciunul din cei doi măgăruşi nu izbuti să se apropie de grămăjoara de fân din faţa fiecăruia.
Pe măsură ce timpul trecea, foamea lor creştea şi mai mult şi, crescând foamea, creştea şi forţa cu care trăgeau. N-a lipsit mult să moară strangulaţi, mai înainte chiar de-a muri de foame, în faţa fânului neatins, când, cu o nebănuită iscusinţă, iată că unul din măgăruţi răgi sfios către celălalt:
– Ce-ar fi dacă am merge unul lângă altul şi ne-am apropia de prima grămăjoară de fân şi apoi, tot împreună, de a doua?
– Dacă nu vrem să murim sugrumaţi, aşa e bine să facem. Hai să încercăm! se-nvoi şi celălalt măgăruş.
Şi, ca doi fraţi buni, se aşezară frumos şi cu încredere unul lângă altul, isprăviră prima grămăjoară de fân şi, tot aşa, alături, se îndreptară înspre a doua grămăjoară, din cealaltă parte. Şi, ca doi fraţi buni, se aşezară frumos şi cu încredere unul lângă altul, isprăviră prima grămăjoară de fân şi, tot aşa, alături, se îndreptară înspre a doua grămăjoară, din cealaltă parte. Şi, după ce se ospătară bine, primul întrebă:
– Şi dacă tot unul lângă altul am porni şi spre râu să ne potolim setea?
Şi într-adevăr, măgăruşii pe care oamenii îi dau drept pildă de încăpăţânare, au pornit-o împreună, legaţi de aceeaşi sfoară, înspre râu. S-au răcorit şi apoi s-au tolănit pe marginea apei, fericiţi că s-au gândit să-şi unească puterile, în loc să se nimicească trăgând unul încoace şi altul încolo.
Lasa un comentariu