La jocul “Ulii şi porumbeii” pot participa între 20 şi 60 de jucători, împărţiţi în mod egal în două echipe: ulii şi porumbeii. Primii reprezintă păsări de pradă, răpitoare, şi aceştia vor fi aşadar atacanţii, iar cea de a doua echipa va reprezenta puritatea porumbeilor şi vor fi nevoiţi să se apere sau să se salveze prin fugă dacă sunt prinşi.
Ulii se plasează pe marginea “cuibului” – un teren cu raza de 25-30 de metri, ales în aşa fel încât din oricare parte a cercului s-ar privi să nu se vadă centrul.
Ei vor trebui să stea tot timpul în afara acestei limite, pe care n-o depăşesc decât atunci când au prins un porumbel.
Porumbeii au un reprezentant al lor luat prizonier de către ulii, pe care încearcă să îl elibereze. Scopul lor este însă nu numai de a-l elibera, ci şi de a-l aduce într-un loc cunoscut numai de arbitru şi de ei înşişi.
Orice porumbel care a pătruns în tabăra fără să fie prins poate acţiona după voia lui, intrucat ulii nu pot trece linia cercului: el poate elibera prizonierul şi-l poate ajuta să fugă, ferindu-l şi ferindu-se pe sine însuşi de ulii.
Toţi porumbeii prinşi sunt duşi în tabără. Ei au dreptul să se elibereze şi singuri, dacă reuşesc.
La terminarea jocului, a cărui durată se stabileşte de la început, ulii primesc câte 3 puncte pentru fiecare porumbel prins, porumbeii – 10 puncte pentru fiecare prizonier eliberat şi dus în locul ascuns, 5 puncte pentru prizonierul eliberat, dar luat din nou înainte de a fi dus la locul salvator, care poate fi “cuibul” porumbeilor.
Lasa un comentariu