Şotronul poate părea la prima vedere un joc de modă veche, dar există o explicaţie care îl face mereu actual pentru orice generaţie. Şotronul dezvoltă o serie de abilităţi de care orice copil va avea nevoie în viaţă la un moment dat. Şi nu vorbim doar de abilităţi fizice! Iată câteva dintre cele mai importante:
Echilibru şi coordonare
Să îţi ţii echilibrul atunci când stai într-un picior, implică o mare putere de concentrare, coordonare şi ambiţie. Săriturile sunt, de asemenea, importante pentru dezvoltarea cognitivă, pentru că atunci când sari cu piciorul stâng, apoi cu cel drept, activezi partea stânga, respectiv partea dreaptă a creierului.
Cu alte cuvinte, şotronul îţi solicită să gândeşti înainte, iar acesta nu poate fi decât un lucru extrem de util pentru multe alte activități pe care le faci sau le vei face și în viața de zi cu zi.
De asemenea, coordonarea mâna-ochi se poate dezvolta mai bine prin intermediul acestui joc, în momentul în care trebuie să arunci bucăţica de cretă fix în una dintre căsuţe. Această acţiune necesită totodata, capacitatea de a anticipa şi logica, care se vor dezvolta prin acest joc.
Controlul corpului
Tot pentru a juca Şotronul este necesar să sari în căsuţele acestuia fără a călca în afara liniilor care le delimitează. Pentru acest lucru este nevoie de auto-control, o abilitate extrem de importantă în viaţă, care se poate descoperi şi dezvolta şi jucând Şotron. O altă etapă importantă a acestui joc este aceea prin care ridici bucata de cretă din căsuţa în care ai aruncat-o.
Cum faci acest lucru? Concentrându-te asupra a ceea ce faci pentru a-ţi menţine echilibrul atunci când te apleci, având doar un picior pus jos. Aceasta este o performanţă la care ajungi prin exerciţiu şi care te va ajută în multe activităţi pe care le faci în fiecare zi.
Puterea şi rezistenţa
Orice formă de mişcare este importantă şi ajută. Şotronul nu este doar un simplu joc prin care sari şi te distrezi împreună cu alţi prieteni, ci un mod de a-ţi testa determinarea şi ambiţia.
Jocul vine şi cu provocări şi cu mişcări mai complexe, cum ar fi atunci când trebuie să sari peste mai multe căsuţe fără să pui ambele picioare jos, iar cei care vor termina jocul sunt cei care au suficientă ambiţie de a-şi atinge obiectivele pe care şi le-au propus atunci când au intrat în joc.
Gândirea strategică
Şotronul nu este doar un simplu joc, ci o activitate care dezvoltă capacitatea de a face o strategie, iar aceasta este o abilitate de care orice viitor adult va avea nevoie în multe momente din viață.
Atunci când intri în joc îţi faci un plan, te gândeşti cum să abordezi tot jocul şi îţi propui să ajungi la un anumit rezultat – acest lucru înseamnă să îţi faci o strategie.
În acelaşi timp, va trebui să joci conform regulilor pe care le stabiliți la început şi să ştii cum să te adaptezi atunci când apar anumite provocări în timpul jocului. Logica şi gândirea strategică îţi vor folosi atât la Şotron, dar şi în viaţă.
Dezvoltarea abilităţilor sociale
Şotronul este unul dintre jocurile care susţine şi dezvoltă abilitatea de a socializa. Şotronul ajută la dezvoltarea trăsăturilor de caracter, îţi dă ocazia să înţelegi cum trebuie să reacţionezi atunci intri în contact şi cu persoane mai puţin prietenoase, te învaţă ce înseamnă sportivitatea, ce înseamnă să mai și pierzi şi te încurajează să nu te dai bătut şi să perseverezi, indiferent de obstacolele care îţi apar în cale. Iar acestea sunt abilităţi importante pentru Şotron, dar şi în viaţă.
Lasa un comentariu