Cum se formează ploaia?
Picăturile de apă se formează din aerul cald, odată ce aerul cald se ridică spre cer şi se răceşte. Vaporii de apă se găsesc tot timpul în aer, chiar dacă nu-i vedem, fiind invizibili. Aerul cald înmagazinează o anumită cantitate de apă. De exemplu, vara este de obicei umiditate în atmosferă.
Când se acumulează suficiente picături de apă împreună se formează norii. Dacă norii sunt suficient de mari şi au suficiente picături de apă, acestea se unesc şi formează picături şi mai mari. Când picăturile devin grele, cad din cauza forţei gravitaţionale şi le vom vedea sub formă de ploaie.
Cât de mari sunt picăturile de ploaie?
Picăturile de ploaie sunt mai mici decât credem sau decât le percepem. Acestea sunt mai mici de un centimetru.
Cât de repede cad picăturile de ploaie?
Picăturile de ploaie cad cu 3-8 metri pe secundă, atunci când nu vorbim de vânt şi furtuni. De asemenea, viteza cu care picăturile de apă cad pe pământ depind de mărimea acestora.
Ce este un potop?
Potopul apare atunci când plouă abundent mai multe zile la rând sau atunci când se topeşte zăpada, când râurile se revarsă şi ies din matcă.
Unde se duce apa de ploaie
O parte din apă de ploaie se evaporă şi astfel se formează ceaţa şi norii. O altă parte din cantitatea de apă se infiltrează în pământ şi de aici se alimentează apoi râurile. În regiunile în care apa nu poate fi absorbită de sol, se formează lacurile şi mlaştinile.
Ce este fulgerul?
Fulgerul este o lumină produsă de o furtună. Toate furtunile produc fulgere care sunt foarte periculoase, de aceea atunci când începe o furtună este bine să te adăposteşti într-un loc sigur.
Ce produce fulgerul?
Fulgerul este un curent electric. Într-un nor de furtună, multe bucăţi de gheaţă (ploaie îngheţată) se lovesc unele de altele. Aceste ciocniri produc o sarcina electrică. După o perioada, întregul nor se umple cu sarcini electrice. Sarcinile pozitive sau protonii se formează în partea superioară a norilor, iar cele negative în partea de jos a norului. Pentru că opusele se atrag, aceasta provoacă o sarcină pozitivă care se formează pe pământ, în dreptul norului.
Ce culoare are fulgerul?
Fulgerul pare să aibă o culoare alb-gălbuie, dar în realitate depinde de suprafaţa pe care cade.
Ce provoacă tunetul?
Tunetul este provocat de fulger şi este un sunet puternic. Când lumina “călătoreşte” din nori spre pământ se formează un gol de aer, numit canal. După ce lumina pleacă, aerul revine la loc şi se produce tunetul. Motivul pentru care vedem mai întâi fulgerul şi apoi sunetul este pentru că lumina călătoreşte mai repede decât sunetul.
Nu este obdefinitie foarte bune,avand chiar greseli de scriere