Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Misterioasele plante ( I )

Misterioasele plante  ( I )
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

Mesopotamia este ţara  de origine a grâului, de unde a fost adus şi în Europa cu foarte mulţi ani în urmă.

Arheofitele sunt plante străvechi. La noi sunt cunoscute plante arheofite din epoca pietrei : de exemplu, neghina, traista-ciobanului, macul, brusturele, albăstriţa ş.a.

Există unele specii de licheni care pot suporta doze apreciabile de radiaţii radioactive, fără consecinţe pentru ei, dar cu urmări extrem de dăunătoare pentru animalele care vor consuma asemenea plante.

Alga Synechocystis aquatilis (din Indonezia) poate trăi în apele termale, cu temperatura de 60°C, dar aceeaşi specie o putem întâlni şi în Siberia, la temperaturi joase.

Hifele miceliene ale unor ciuperci formează un adevărat manşon în jurul rădăcinilor unor arbori (stejar, fag, pin, molid etc). Cercetările cu carbon marcat radioactiv au demonstrat că produşii fotosintetizaţi de arbori servesc ca hrană şi pentru ciupercă (hifele pătrund până în structura internă a rădăcinii, de unde îşi iau hrana gata sintetizată). La rândul lor, ciupercile aprovizionează arborele cu apă şi săruri minerale (mai ales, cu azot). De remarcat că, ciuperca prezintă o adaptare specifică pentru o anumită gazdă.

Cea mai mică plantă cu flori este Lemna arrhiza, o specie de lintiţă, de pe suprafaţa apelor stătătoare, care măsoară 4-5 mm.

Lemnul de abanos nu pluteşte pe apă. Provine de la copacii exotici, din genul Diospyros. Este un lemn negru, greu, foarte dur, folosit pentru confecţionarea unor instrumente muzicale, mobilier de lux etc.

Plantele marine, mai ales algele, care formează planctonul oceanelor, produc 75% din cantitatea de oxigen, eliberată prin fotosinteză ; cele terestre — 25%.

Plantele cresc mai bine când ascultă muzică. Cercetările efectuate la unele plante ca : Hydrilla verticiliata (rudă cu Vallis-neria), Mimosa pudica, Impatiens, Tagetes ş.a., au demonstrat că, sub influenţa vibraţiilor sonore, de o anumită frecvenţă şi intensitate, mişcarea cloroplastelor din celule se accelerează. Aceasta duce la intensificarea metabolismului, stimulând creşterea mai rapidă a plantei.

Când soarele devine mai puternic, frunzele lăptucii sălbatice iau o poziţie verticală : muchia lor se orientează pe direcţia nord-sud, în timp ce feţele indică estul şi vestul. Această plantă este o adevărată busolă.

Eucaliptul nu dă umbră, deşi are frunziş bogat. Frunzele îşi îndreaptă muchia spre pământ, iar razele dogoritoare ale Soarelui trec astfel uşor printre ele, căzând perpendicular pe suprafaţa Pământului.

Macrocystis pyrifera este denumită balaurul mării. Este o  algă brună, din Oceanul Pacific. Talul atinge 300 m lungime.

Vanilia ce se pune în anumite preparate culinare provine de la vanilia (Vanilia planifolia), plantă erbacee, perenă, agăţătoare, din America tropicală (familia orhidee). Fructele (păstăi) conţin vanilină, substanţă aromată.

La plante creşterea nu încetează până la „adânci bătrîneţi” .Ele au un anabolism puternic, iar din substanţele elaborate prin fotosinteză, ele consumă circa 20% ; surplusul se depozitează neîncetat.

Exista peste 250 000 de diferite plante cu flori. Toate produc seminte si au tesuturi care conduc lichidele prin planta.

Articole interesante

4 comentarii

Lasa un comentariu