Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Aghiazmă sau Agheasmă

Aghiazmă sau Agheasmă
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

E de sezon și n-aveam cum să nu văd asta și la știri. Doar că la știri am văzut ”agheasmă”, deși eu toată viața am știut doar de ”aghiazmă”. Din păcate, joc în deplasare și nu am DOOM-ul la îndemână. Mă poate lămuri cineva cum e corect?

Actualizare: S-ar părea că DOOM ține cu posturile de știri și nu cu mine. Deci dacă vreți să fiți riguroși, uitați de aghiazmă (dacă ați știut vreodată de termen) și folosiți cu încredere agheasma.

Articole interesante

7 comentarii

  1. Si eu stiam ca este corect (literar) „agheasma”, pe cand „aghiazma” (sau „aghiasma”, sau chiar „aiasma”) sunt denumiri populare (probabil regionalisme).

  2. Aşa indică şi MDE 72, deci, „agheasmă”, deşi, după origine – aghios , sfânt- ar fi trebuit scris, cel puţin, „aghiasmă”. În fine, asta e norma academică, deci, aşa e corect: „agheasmă”. Şi eu aş fi pariat pe „aghizmă”.

  3. Revin: ultimul cuvânt- „aghiazmă”

  4. „agheasma ” e corect.Cand eram mici spuneam „aiasma” :))

  5. Multumim pt sugestie, Emi, am notat-o, e bine sa stiu forma corecta. Insa eu nu vreau sa fiu riguroasa si voi zice in continuare aghiazma (aghiazmatar, aghezmuit etc), ca bunii si strabunii mei.
    Agheasma se trage de la aghios, inteleg – desi, vorba lui P-Mircea, de ce cu e si nu cu i, daca tot e sa fim corecti? – dar si expresia ” a trage la aghioase” mi se pare cel putin interesanta, caci tot de la aghios (sfant) se trage. Asta ca sa nu zic cam trasa de par.

Lasa un comentariu