Misterele naturii: 3 întrebări despre apă

0

Apa este unul dintre principalele elemente din natură. Circuitul apei în natură descrie mişcarea apei la suprafaţa pământului, în atmosferă şi sub pământ. Apa, ca element atât de important și întâlnit la fiecare pas, a dat naștere și la o serie de întrebări pe care, de regulă mulți copii curioși le au.

De unde provine apa din râuri?

Ploile și apele provenite din topirea cantităților însemnate de zăpadă coboară pe pante și siroiesc grupându-se într-un punct sub formă de râuri care, la rândul lor, se regăsesc în colectorul general și anume fluviul. Acesta curge la o altitudine mai mică, iar panta este mai lină.  Râurile din țara noastră se varsă în fluviul Dunărea. Rețeaua fluvială drenează spre mare sistemul apelor continentale.

Cum ajunge apa în fântână?

Cu precădere în zonele rurale, oamenii continuă să folosescă și în zilele noastre apa de fântână, apreciată pentru puritatea și calitatea acesteia. Apa de ploaie se infiltrează în rocile permeabile sau fisurate și formează o pânză subterană în momentul în care întâlnește straturi impermeabile. Această apă poate fi folosită săpând o fântână până se ajunge la pânza de apă, a cărei abundență va depinde de căderile de apă.

De ce te poți oglindi în apă unui râu?

Suprafață unei ape liniștite este comparabilă cu cea a unei oglinzi în care se reflectă imaginea. Oglinda apei este transparent, iar ochiul poate distinge în același timp, imaginile reflectate de suprafață, precum și diversele lucruri care se găsesc în apă. Acest lucru se datorează fundului întunecat al râului sau lacului, cu malul, ierburile și pietrele sale, care joacă rolul stratului metalizat al unei oglinzi și permite ochiului să perceapă razele reflectate.Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?