Arheologia este ştiinţa care studiază viaţă oamenilor analizând artefactele, obiectele făcute de oamenii care au trăit în urmă cu mulţi ani şi pe care aceştia le-au lăsat în urma lor. Oamenii de ştiinţă care studiază arheologia se numesc arheologi.
Rolul arheologiei este acela de a înţelege cum erau oamenii care au trăit în trecut şi cum au trăit aceştia.
Munca unui arheolog începe în momentul în care el descoperă un nou sit arheologic. Unele situri, precum sunt oraşele antice, sunt vizibile la suprafaţa pământului, însă există şi situri pentru care arhelogii încep să şi facă săpături adânci în pământ.
După ce descoperă un nou sit, încep săpăturile care se desfășoră încet şi cu multă atenţie. Folosind o mulţime de ustensile,arheologii încearcă să scoată la suprafaţa clădiri, unelte, arme, opere de artă şi orice alte elemente pe care oamenii le-au făcut şi le-au folosit. Aceste obiecte poartă numele de artefacte.
Apoi începe studierea şi analiza acestor obiecte. Arheologii încearcă să afle din ce materiale au fost făcute şi la ce erau folosite. Pentru a determina “vârsta” unui obiect descoperit, arheologii folosesc mai multe metode, una dintre ele fiind cea care se numeşte carbon-14. Carbon-14 este un element chimic care se găseşte în toare organismele şi în toate fiinţele vii. După ce organismele mor, cantitatea de carbon-14 descreşte cu o anumită viteză. Arheologii măsoară această viteză de descreştere şi află de cât timp a murit organismul respectiv.
Un alt detaliu important, pe care orice arheolog îşi doreşte să îl afle este din ce cultură face parte artefactul descoperit. De exemplu, ustensile precum vârfurile săgeţilor, cuţitele şi pietrele folosite pentru ascuţire le indică arheologilor cum îşi procurau şi cum preparau hrana oamenii în trecutul îndepărtat.
Arheologii de multe ori colaborează şi cum oameni de ştiinţă din alte domenii, precum botaniştii, zoologi, geologi pentru a putea identifica plante, animale, tipuri de sol sau roci descoperite odată cu alte artefacte.
Lasa un comentariu