Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Stramtoarea Bosfor

Stramtoarea Bosfor
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

BOSFOR (KARADENIZ B0-GAZI), cea mai îngustă strâmtoare maritimă intercontinentală, folosita pentru navigatie internationala.

Uneşte Marea Neagră cu Marea Marmara (Marmara Denizi), având o lungime de aprox. 30 km si o lăţime maximă de 3 700 ( dupa alte surse 3 300 ) metri la intrarea nordică, o lăţime minimă de 700 metri între Kandilli şi Aşiyan şi una de 750 metri între Anadoluhisarı şi Rumelihisarı. Adâncimea variază între 36 şi 124 de metri.

La origine a fost o vale fluviatilă invadată în Cuaternar de apele marine. In prezent, acest braţ maritim, cu o istorie zbuciumată, are adâncimi cuprinse între 33 şi 80 m şi asigură un schimb de ape cu saliniate diferită între cele două mări: din Marea Neagră trec anual cea 325 km3 apă cu
salinitate scăzută (18%o) prin curentul de suprafaţă al strâmtorii, în timp ce la adâncime trece
în sens inves un volum de 175 km3 apă cu salinitate ridicată (38%0).

Pe malurile Bosforului. a înflorit capitala Imperiului Bizantin (Constantinopol) şi apoi a Imperiului Otoman (Istanbul). In prezent, peste Bosfor. se arcuiesc două mari poduri rutiere suspendate, cu deschiderea principală de peste 1 000 m (1 074 m la cel finalizat în 1973 şi 1 012 m la cel dat în folosinţă în 1988), care facilitează legăturile Europei cu Orientul Apropiat.

Dar cea mai îngustă strâmtoare navigabilă (40 m) este considerata KHALKIS. Parte a Mării Egee, strâmtoarea desparte ins. Eubeea (Evvia) de continent (Pen. Balcanică). În acest loc s-a dezvoltat Khalkis, însemnat port de pasageri (pe coasta de E a Greciei), puntea de legătură a populaţiei Eubeei cu restul ţării.

( informatii din anul 2003 )

Articole interesante

2 comentarii

  1. interesant, tranzitez aceasta stramtoare cu avionul de cateva ori pe an, dar ma uimeste de fiecare data

Lasa un comentariu