Vectori
Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.
Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.
Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.
V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.
Motivul pentru care raportezi utilizatorul.
Este util, zic eu, să știi următoarele lucruri privitoare la relațiile între vectori.![Rendered by QuickLaTeX.com a\vec{MA}+b\vec{MB}=\vec{0}](https://anidescoala.ro/wp-content/ql-cache/quicklatex.com-fb95d5d1aedb67684074fe08061b02ee_l3.png)
.
Dacă A și B sunt distincte, atunci pentru orice punct M de pe dreapta AB se pot găsi perechi de numere (a, b), cu suma nenulă a. î. să aibă loc relația:
Apoi, dacă ai găsit o asemenea relație și schimbi în membrul I punctul M cu un punct oarecare O, membrul II se schimbă spectaculos:
Astfel putem determina vectorul de poziție în raport cu O al unui punct M dat prin raportul în care acesta împarte un segment orientat (A, B), în baza formată din vectorii OA și OB.
Iată cum funcționează. Rescriu relația din problemă astfel:
, trec pe segmente orientate:
(minusul apare din cauza sensurilor contrare), apoi în scriere vectorială:
. Iată, a apărut perechea de numere (a, b)=(1, 4)
, deci
.
.
, de sensuri contrare, deci raportul segmentelor orientate corespunzătoare lor trebuie să aibă valoarea -k. Se obține relația ![Rendered by QuickLaTeX.com \vec{PA}=-k\vec{PC}\Leftrightarrow\vec{PA}+k\vec{PC}=\vec{0}](https://anidescoala.ro/wp-content/ql-cache/quicklatex.com-c4233c7211f06715def36840145a577b_l3.png)
![Rendered by QuickLaTeX.com \vec{BA}+k\vec{BC}=(1+k)\vec{BP}\;sau\;\vec{BP}=\frac{1}{1+k}\vec{BA}+\frac{k}{1+k}\vec{BC}](https://anidescoala.ro/wp-content/ql-cache/quicklatex.com-528ad47a0d57f50268f4caf51afd27de_l3.png)
![Rendered by QuickLaTeX.com \frac{1}{2}\div \frac{1}{1+k}=\frac{2}{5}\div \frac{k}{1+k}\Leftrightarrow \frac{1+k}{2}=\frac{2(1+k)}{5k}](https://anidescoala.ro/wp-content/ql-cache/quicklatex.com-e36d2be6c8c941e9815156d7c35b7501_l3.png)
Facem acum înlocuirea punctului M cu punctul B și culegem roadele:
N este mijlocul segmentului [AM], deci
În sfârșit, numărul k este pozitiv, fiind definit ca raportul a două lungimi. Vectorii care trebuie să apară în relația noastră sunt însă
în care înlocuim punctul P cu punctul B:
Pentru final, avem cordonatele vectorilor BN, BP în aceeași bază. Pentru ca punctele B, N, P să fie coliniare trebuie ca vectorii BN și BP să fie coliniari, deci coordonatele unuia să fie proporționale coordonatele celuilalt.
Se poate simplifica cu expresia nenulă 1+k și se obține k=4/5.