Se cere limita sirului definit prin relatia de recurenta
Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.
Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.
Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.
V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.
Motivul pentru care raportezi utilizatorul.
Am reusit sa o rezolv.
Poti te rog sa detaliezi?Am intalnit si eu problema aceasta
Substituim![Rendered by QuickLaTeX.com a_n = x_n^{1/n}](https://anidescoala.ro/wp-content/ql-cache/quicklatex.com-66847044bd5d4ef0c21a62db29e73c55_l3.png)
si obtinem
Acum substituim
![Rendered by QuickLaTeX.com b_n = \frac{1}{a_n-1}](https://anidescoala.ro/wp-content/ql-cache/quicklatex.com-c19953a12fb2319ed9251cb8f65df34e_l3.png)
si obtinem
care se rezolva mai usor, iar dupa se revine la substitutii.
Trebuie sa fiu sincer ca nu prea inteleg.Nu prea stiu cum se rezolva aceste siruri recurente eu stiam doar ca treci la limita in relatia de recurenta,asa ca nu prea inteleg ce spui tu sa rezolv.
Incercam sa simplificam putin sirul initial formand alte siruri. Observam ca la numitorul ambelor fractii am putea substitui![Rendered by QuickLaTeX.com a_n = x_n^{1/n}](https://anidescoala.ro/wp-content/ql-cache/quicklatex.com-66847044bd5d4ef0c21a62db29e73c55_l3.png)
ca sa avem o relatie mai simpla. Dupa acelasi concept am facut si celelalte substitutii, ajungand in final la o relatie recurenta de ordinul I care are o rezolvare mult mai simpla(se scriu termenii de la b_1 la b_n si se aduna relatiile, ramanand doar b_n = …). Dupa aflarea lui b_n se afla succesiv care e forma celorlalte siruri(revenind la substitutii), si se ajunge in final la sirul (x_n), limita acestuia fiind acum calculabila.
Am ajuns si eu la acest exercitiu si am reusit sa il rezolv.Va multumesc mult pentru indicatii si pentru ideea originala de rezolvare.Cred ca am inteles cum se rezolva astfel de exercitii si trebuie sa va multumesc pentru asta.Limita mi-a dat e.