Exercitiul este acesta: Putin ajutor ? Multumesc anticipat.
Nu prea inteleg ce inseamna acel Z^2 si cum ma poate ajuta sa rezolv aceasta problema.
Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.
Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.
Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.
V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.
Motivul pentru care raportezi utilizatorul.
(a,b) formeaza o singura entitate.
![Rendered by QuickLaTeX.com (a,b) \in \mathbb{R}^2\;echivalent\;cu\;a \in \mathbb{R}\;si\;b \in \mathbb{R} \\ (a,b) \in \mathbb{Q}\times\mathbb{Z}\;echivalent\;cu\;a \in \mathbb{Q}\;si\;b \in \mathbb{Z} \\ (a,b) \in \mathbb{Z}\times\mathbb{Q}\;echivalent\;cu\;a \in \mathbb{Z}\;si\;b \in \mathbb{Q} \\](https://anidescoala.ro/wp-content/ql-cache/quicklatex.com-543ba405f3a5f50095fccf29a9adb933_l3.png)
Uite niste cazuri:
Conceptul se poate extinde la un set de orice lungime, de exemplu (a,b,c,d) apartine Z^4 inseamna ca a,b,c si d sunt toate numere intregi.
Sper ca ai inteles aceasta prima parte. Pentru rezolvare, incearca sa arunci o privire peste o varianta asemanatoare cu aceasta problema aici:
.
Doar inceputul este acelasi, mai departe rezolvarea pt aceasta problema ia o alta cale.
Ce înseamnă
Care este scopul acestei intrebari? As prefera sa spuneti direct ce aveti de spus. Nu sunteti un invatacel pierdut in notiuni, ci un inginer, eventual pensionat deja.
Daca nu sunteti de acord cu ce-am scris, atunci va rog corectati sau dati o alta explicatie.
Nu înteleg!în matematică eu mă consider un învătăcel care nu stie dar care vrea să stie….Care este deosebirea dintre notatia
In primul caz vorbim de 2 numere separate, fara vreo relatie intre ele. In al doilea caz vorbim de un element al produsului cartezian ZxZ, iar a si b sunt parti componente ale unui element. De multe ori avem si cate o restrictie sau o relatie intre a si b, de exemplu
. Geometric, acesta este un semiplan, aflat sub prima bisectoare.
Ultima parte, cea de apartenenta la Z sau Z^2, din punctul meu de vedere, nu contine vreo diferenta. Ambele afirma acelasi lucru si anume faptul ca a si b sunt intregi. Aici astept atat parerea dumneavoastra cat si pe cea a unui matematician.
Intrebarea autorului banuiesc ca are legatura cu faptul ca nu (mai) stie ce este un produs cartezian si de aici si intrebarea asupra notatiei.
Uite cam ce inteleg eu din problema asta:
In prima ecuatie, pot fi 2 necunoscute ( x1 si x2 ). In a doua ecuatie la fel, ( x1 si x2 ). Necunoscutele de la prima ecuatie trebuie sa fie identice cu necunoscutele de la a doua ecuatie, dar este specificat ca multimea A intersectata cu B are decat un singur element. Adica trebuie sa existe decat un singur x1 in A, si un singur x1 in B. Asta inseamna ca discriminantul trebuie sa fie 0 la amandoua ecuatiile. Daca, aflam x1 din prima rezulta x1=-a, iar din a doua -b. Asta inseamna ca -a=-b de unde rezulta ca a=b. Iar ca a sa fie egal cu a cu b perechii pot fi o infinitate. E correct rationamentul meu ?
1. Folosesti necunoscute in loc de solutii.
2. Nu stiu de unde ai tras concluzia: „Necunoscutele de la prima ecuatie trebuie sa fie identice cu necunoscutele de la a doua ecuatie”. Inferenta asta mi se pare periculoasa.
3. Ti-am dat un link de unde poti studia un caz asemanator din care poti trage usor concluzia ca a=b.
4. Daca a=b, atunci ecuatiile vor fi identice si vor avea tot timpul aceleasi solutii. Pentru ca A intersectat cu B sa aiba un singur element, trebuie ca ecuatiile sa aiba o singura solutie, deci delta=0.
Mi-au dat perechile (0,0) si (1,1). Este corect ? Raspunsul fiind k=2.
Cred ca am inteles, multumesc frumos !
Intr-adevar, acela este raspunsul. N-am vazut insa demonstratia ca trebuie sa avem a=b. Si nu este chiar atat de grea.
Scad ecuatia 1 – ecuatia 2, aplic factor comun si niste calcule si ajung la
2x(a-b)=a-b
Asta se poate decat daca a=b sau x=1/2, dar pe noi ne intereseaza a si b deci a=b.
Aproape bine. Nu asta e motivul pentru care respingi x=1/2.
Daca x=1/2 ar fi soltuie, atunci am avea 1/4+a+b=0. Iar asta nu se poate pentru ca …?
Pentru ca a,b apartin lui Z😀