Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.
Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.
Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.
V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.
Motivul pentru care raportezi utilizatorul.
Scriem legile lui Galilei in cele 2 cazuri. Notez cu a acceleratia datorata fortei de frecare.
Scrie ecuatia si pentru cazul 2. Cum distante este constanta, vei putea scoate o relatie intre t0 si t1. Te folosesti de a doua formula din primul rand si in final ajungi la raspunsul b.
Multumesc pentru idee.Raspunsul corect este c.Dar mi-am dat seama de ce.Centrul de greutate al lemnului este la jumatate.Toate cele bune!
Imi poti explica de ce raspunsul este c? Forta de frecare a unui corp mai greu este mai mare in cazul coeficientul de frecare este acelasi.
In problema data, in al doilea caz, forta de frecare ar fi de 2 ori mai mare, deci acceleratia (de fapt deceleratia) este de 2 ori mai mare.
Deci
Dar
Spune-mi unde gresesc.
Deci problema este dintr-o culegere de variante,si am si raspunsurile dar imi da numai litera corespunzatoare raspunsului corect.Iar raspunsul dat de ei este c.Am avut de rezolvat o problema cu un snur de lungime l,care trebuia mutat de pe o suprafata orizontala pe un plan inclinat cu unghiul alfa fata de orizontala.Se cerea lucrul mecanic necesar.Corpul deplasandu-se fara frecare.Raspunsul pe care l-am dat eu a fost initial mglsin(alfa),dar raspunsul corect era mglsin(alfa)/2.Apoi am aflat ca centrul de greutate al snurului este la l/2.Si am zis ca la fel este si aici.Uneori ma surprinde fizica,de multe ori daca o iei logic(o logica matematica sa-i spunem gresesti)asa ca am ajuns la concluzia ca unele chestii trebuie invatate ca asa sunt si gata.Multumesc!
Trebuie sa mai reflectez la problema si acum nu prea am timp. Am tras concluzia (fara sa scriu pe foaie) ca in al doilea caz masa este dubla (consider ca e corect), deci si forta de frecare este dubla (corect), de unde acceleratia este dubla (gresit). Doar ca aici am rationat gresit.
Poate ne acorda domnul DD niste timp pentru problema asta.
Sper ca nu te-am incurcat cu raspunsul meu gresit.
Nu m-ati incurcat deloc,va multumesc mult pentru timpul acordat.Am gasit rezolvarea dupa o citire mai atenta a enuntului.Deci in enunt nu zice ca parcurge aceeasi distanta,ci ca patrunde pe asfalt pe aceeasi distanta.Avand in vedere faptul ca scandura este de 2 ori mai lunga,logic ar fi ca distanta pe care o parcurge sa fie de 2 ori mai mica.Astfel ca putem aplica teorema de variatie a energiei cinetice in cele 2 cazuri.In primul caz DeltaEc=L(fortei de frecare).adica V0^2=2*miu*g*d.Analog se obtine si in cazul 2 doar ca dupa logica mea distanta se injumatateste adica v1^2=miu*g*d.Masele sunt m in primul caz respectiv 2m in al doilea,dar se simplifica.Scotand d din ambele cazuri si egalandu-le se obtine v1=v0/sqrt(2) adica relatia corecta.Multumesc mult!
Considerand ca scandurille au aceeasi grosime si latime, indiferent de
lungimea, lor forta de apasare pe unitate se suprafata ude conact cu podeaua
este aceeasi s fiecare unitate de suprafata va creia ceeasi valoarea fote de
frecare
Ambele sucanduri se misca cu cat o viteza si au cate o energie cinetica care se consuma in lucru mecanic de frecare.
Daca valores lucrului m ecanic al fortei de frcare , in cazul celor doua
scanduri este aceeasi, inseamna ca cele doua scanduri au patruns pe a scsfalt cu aceeasi lungime Cum lucrul mecanic consuma toata energia cinetica a scandurei, atunci enrergiile cinetice al celor doua scanduri trebuie sa fie aceeasi, deci; mv^2/2=Mv’^2/2=2mv’2/2(M=2m-lungimea scandurii a doua
este dubla fata de lngimea primei scanduri )->v’=v/sqrt(2)