2x = y + 2/y
2y = z + 2/z
2z = x + 2/x
Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.
Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.
Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.
V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.
Motivul pentru care raportezi utilizatorul.
Sa observam ca (conditiile de existenta ale fractiilor). Mai departe, daca unul dintre numere este , rezulta ca si celelalte sunt (de exemplu, daca , din ultima egalitate rezulta , iar din a doua obtinem acum ). Analog, daca unul din numere este , atunci si celelalte sunt .
Folosind inegalitatea mediilor avem: . Analog, . Adunand toate ecuatiile sistemului deducem . Dar membrul stang este , cu egalitate pentru , iar cel drept este , cu aceeasi conditie de egalitate. Egalitatea celor doi membri ne conduce acum la , care este intr-adevar solutie (prin verificare directa).
Pentru cazul , punand avem , iar sistemul obtinut in este similar cu cel analizat prima data, deci are solutia unica , deci pentru cazul obtinem solutia unica .
In concluzie, multimea solutiilor sistemului este .
Domnule PhantomR,am impresia ca ati gresit cand ati adunat ecuatiile… verificati inca o data😀
Soluţii complexe nu există?
Va multumesc pentru observatie. Era o greseala doar de scriere cred.. trebuia ca sa apara ori ca factor comun, ori la fiecare dintre numaratori. Eu nu am continuat bazandu-ma pe relatia gresit scrisa anterior din cate am vazut🙂 . In orice caz, am editat si sper sa fie bine acum.
Habar nu am😀 , dar as presupune ca exercitiul se cere a fi rezolvat in numere reale.
Habar nu am😀 , dar as presupune ca exercitiul se cere a fi rezolvat in numere reale.🙄
Deoarece enunţul nu specifică mulţimea în care se vrea rezolvarea atunci ar trebui ca să găsim şi soluţiile complexe cu partea imaginară diferită de zero.